Mostovci žele da legendarni Dragutin Šurbek dobije ulicu: Vlado Ranogajec je odgovoran za likvidaciju civila, staraca i žena

Mostovci žele da legendarni Dragutin Šurbek dobije ulicu: Vlado Ranogajec je odgovoran za likvidaciju civila, staraca i žena

Trpimir Goluža, gradski zastupnik Kluba Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba danas je nadležnom odboru Gradske skupštine podnio Prijedlog za preimenovanje Ulice Vlade Ranogajca u Ulicu Dragutina Šurbeka.

Predmetna ulica nalazi se na području Jaruna u dijelu u kojem su ulice nazvane imenima zaslužnih hrvatskih sportaša i sportskih radnika.

Dragutin Šurbek svojedobno je bio jedan od najboljih svjetskih stolnotenisača, a samo na europskim i svjetskim prvenstvima osvojio je 36 medalja, stoji u priopćenju Klub zagrebačkih zastupnika MOST-a.

Goluža je svoj prijedlog obrazložio činjenicom da Vlado Ranogajec “nije u povijest ušao niti kao izniman nogometaš niti kao sportski djelatnik, već kao sudac Vojnog suda Komande grada Zagreba koji je 1945. izrekao velik broj smrtnih osuda, kojima su – najčešće bez ikakva obrazloženja (doslovno: bez obrazloženja) – likvidirani ne samo ustaše i domobrani nego i civili, starci i žene kojima je jedina krivica bila da nisu bili zagovornici obnove Jugoslavije i uspostave komunističke diktature”, ustvrdivši da bi svako ustrajanje u nazivanju ulice u Zagrebu Ranogajčevim imenom predstavljalo obijesnu demonstraciju moći i zatiranje elementarnih demokratskih principa uljuđenog društvenog ponašanja.

Trpimir Goluža

Šurbeka je okarakterizirao čovjekom koji je “obilježio gotovo tri desetljeća europskog i svjetskog stolnog tenisa osvojivši stotine odličja na mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim turnirima”.

U neposrednoj blizini sadašnje Ulice Vlade Ranogajca nalazi se ulica koja nosi ime Antuna Stipančića, vrhunskog stolnotenisača koji je u paru sa Šurbekom bio europski i svjetski prvak.

“Nerazdvojni sportski partneri koji su cijelo desetljeće harali svjetskim sportom zaslužuju da i posthumno ostanu zajedno. Ulicu do ulice, kao trajna inspiracija budućim naraštajima i dokaz da se upornim i predanim radom može sve ostvariti”, u svom je prijedlogu zaključio Goluža.

Ime Dragutina Šurbeka prošle je godine uvršteno u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine u Gradu Zagrebu, no još uvijek nije pronađena primjerena lokacija koja bi ponijela ime jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena.

Klub gradskih zastupnika MOST-a