Muškarci češće umiru od korone, a žene imaju više nuspojava: Zašto se to događa?

Muškarci češće umiru od korone, a žene imaju više nuspojava: Zašto se to događa?

S početkom pandemije jedno je bilo jasno: iako su šanse za zarazu koronavirusom kod oba spola bile podjednake, muškarci su bili teže pogođeni posljedicama te češće i umirali.

A sada, kako se cijepljenje zahuktava, još jedna razlika izlazi na svjetlo dana: žene prijavljuju više nuspojava povezanih s cjepivom nego što se to bilježi kod muškaraca.

Kako pokazuju podaci skupljeni u prvim mjesecima cijepljenja u SAD-u, koji su se odnosili na primjenu Pfizerova i Modernina cjepiva, 79,1 posto žena imalo je nuspojave poput povišene tjelesne temperature i glavobolje, iako su žene činile 61,2 posto od ukupno cijepljenih, javlja Tportal.

Doktori nisu iznenađeni.

‘Ovo se pokazalo i kod prijašnjih cijepljenja, poput onog u slučaju gripe’, kaže Erika Schwartz, njujorška internistica specijalizirana za nadomjesne hormonske terapije, prenosi InStyle.

Zašto do toga dolazi? Kada je u pitanju imunitet, muškarci se smatraju slabijim spolom. Imunološki sustav žena jače reagira (i one imaju više i autoimunih bolesti) pa ima smisla da se veća reakcija izazove i kada je odgovor na cijepljenje u pitanju.

Ono što se kao vjerojatan razlog spominje je – estrogen.

‘Estrogen pojačava imunološki odgovor, dok ga testosteron utišava’, kaže Schwartz dodajući i jedan nemedicinski razlog – žene su sklonije dijeljenju informacija o nuspojavama od muškaraca.