Nacional piše da režimski HRT-a pomaže premijeru fingiranjem intervjua. Objavili su e-mail kao dokaz

Nacional piše da režimski HRT-a pomaže premijeru fingiranjem intervjua. Objavili su e-mail kao dokaz

NACIONAL je u današnjem broju objavio mail kojeg je, kako piše taj list, ravnateljica Informativnog medijskog servisa HRT-a Katarina Periša Čakarun slala glasnogovorniku vlade Marku Miliću koji dokazuje da je Plenkovićev intervju koji je vodila upravo Periša Čakarun bio fingiran, odnosno namješten.

“Gospodine Plenkoviću, dobra večer”, stoji na početku maila kojeg je Periša Čakarun poslala glasnogovorniku vlade 7. travnja prošle godine u 11:56 sati.

Iste večeri u intervjuu za HRT pozdravila ga je istim riječima, a potom mu postavila identična pitanja koja je u tom mailu ranije najavila Plenkovićevu glasnogovorniku. Intervencije su bile minimalne, isključive stilske, navodi Nacional, dodajući kako nikakvih potpitanja nije bilo. Dva pitanja koja su bila najavljena u mailu nije postavila jer više nije bilo vremena.

Nacionalovi izvori s HRT-a govore da je to uobičajena praksa u toj kući. Sugovornicima iz vlade prethodno se uvijek dostavljaju precizna pitanja kako bi unaprijed mogli pripremiti odgovore.

“Novinari Informativnog medijskog servisa koji rade intervjue s premijerom, predsjednikom, ministrima ili s bilo kojom drugom osobom, ne dostavljaju pitanja svojim sugovornicima već teme o kojima će se razgovarati, što je uobičajena praksa u novinarstvu i jedini način da sugovornik pristane na intervju. Pitanja je nemoguće unaprijed dostaviti jer se svi intervjui rade uživo i pitanja ovise o tijeku razgovora, odgovorima sugovornika, što znači da se formuliraju i postavljaju na licu mjesta tijekom razgovora. Dakle, ta pitanja ne može nitko unaprijed znati, ni urednici Dnevnika ni urednica IMS-a pa ni sami sugovornici jer, naglašavamo, ovise o odgovorima sugovornika i novinar ih formulira na licu mjesta”, stoji u odgovoru HRT-a na upit Nacionala.

No mail koji je objavio Nacional dokazuje sasvim suprotno – sva pitanja koja je tog dana Katarina Periša Čakarun postavila Andreju Plenkoviću ranije su poslana glasnogovorniku vlade, piše index.hr

Facebook Comments