Nadobudni Ahmetović vodi neskrivenu bošnjačku politiku: Što će na to reći njegova njemačka “izborna baza”?

Nadobudni Ahmetović vodi neskrivenu bošnjačku politiku: Što će na to reći njegova njemačka “izborna baza”?

Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) apelirao je na Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ne mijenja izborni zakon ove zemlje.

“Zastupnici njemačkog Bundestaga su u posljednjem tjednu prije ljetne pauze velikom većinom glasali za demokratsku i europsku Bosnu i Hercegovinu. Mi ovu zemlju nećemo ostaviti na cjedilu u ovom položaju. Zato pozivam Visokog predstavnika u BiH da se sada, tako kratko prije izbora u listopadu, distancira od namjere upotrebe Bonskih ovlasti“, priopćio je Ahmetović.

On je poručio da bi duboke promjene trebale biti donesene zajednički s demokratski legitimnim institucijama i proeuropskim snagama, javlja Direktno.

“Svi njemački think-tankovi, većina znanstvenika i kao i međunarodni stručnjaci ne preporučuju neke od promjena o kojima se raspravlja. Ja apeliram na SAD, Veliku Britaniju i Visokog predstavnika da poslušaju ove glasove i uklope ih u svoje odluke”, poručio je socijaldemokratski zastupnik i izvjestitelj zastupničkog kluba vladajućeg SPD-a za zapadni Balkan.

“Nemojmo o sudbini ljudi odlučivati iza zatvorenih vrata. Ono što se trenutno događa u Bosni i Hercegovini nikada, i to kažem iz perspektive njemačkog zastupnika, ne bi dozvolili u našoj zemlji. Ova mjerila moramo poštivati i kad se radi o sudbini drugih”, zaključio je Ahmetović.

On je time reagirao na naznake da bi Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt (član demokršćanskog CSU-a) mogao posegnuti za tzv. Bonskim ovlastima koje mu omogućavaju zakonske promjene mimo institucija u BiH i promijeniti izborni zakon i način izbora zastupnika u Dom naroda Federacije BiH.

Navodni dokument OHR-a predviđa kako bi se ubuduće u klubove naroda delegiralo zastupnike tri konstitutivna naroda samo iz onih županija u kojima oni čine najmanje tri posto stanovnika. 

Ahmetović je jedan od idejnih začetnika nedavno donesene rezolucije Bundestaga o BiH koja je izazvala sukob s, također socijaldemokratskim zastupnikom Josipom Juratovićem, koji je tražio da se pored Milorada Dodika i Dragana Čovića u rezoluciji spomene i Bakir Izetbegović kao nositelj nacionalizma u BiH što je odbijeno.

Foto: Screenshot