Najlakše je sve svaliti na mrtvu računovotkinju: A gdje je odgovornost HNS-ove načelnice Višnje Ivačić

Najlakše je sve svaliti na mrtvu računovotkinju: A gdje je odgovornost HNS-ove načelnice Višnje Ivačić

Nevjerojatna priča u malom međimurskom mjestu Pribislavec! Nakon iznenadne smrti računovotkinje otkriveno je da se općinski novac uplaćivao na privatne račune. I to godinama. Navodno je novac uplaćivala samoj sebi. Ni državna revizija ni ministarstvo financija godinama nisu primijetili da nešto ne štima.

Da stvar bude još nevjerojatnija Općina Pribislavec uvrštena je u skupinu najtransparentnijih. Institut za javne financije ocijenio ju je čistom peticom. Bila mi je kao sestra. Napisala je to u posljednjem pozdravu svojoj kolegici načelnica Općine Pribislavec. Otišla je na godišnji, a čim se vratila – ponovno šok, pišu vijesti.hr.

”Prvi radni dan i šokantna vijest. Vjerujte, teško mi je”, kaže Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec (HNS).

”Naravno da će mještani prvo upirati prst u živu mene kao odgovornu osobu, ali ja znam da ni kune nisam od tog sredstva ni vidjela ni preuzela”, dodaje Ivačić.

Načelnica je već deset godina i nikada nije posumnjala da bi računovođa nešto petljala s uplatama.  No, kad je na njeno mjesto došla nova zaposlenica otkriveno je kako je godinama novac s općinskog računa lijegao na račune pokojne kolegice.

”Računi su glasili na pokojnu, a tko je dizao, to će istraga pokazati.”

Prvo su iznosi bili sitni, potom po 1000 kuna, ali je u posljednje vrijeme gramzivost postala i veća pa je jednog dana prebačeno čak 20.000 kuna.

”O iznosu trenutno ne mogu govoriti. Radi se o velikim sredstvima”, kaže načelnica.

Nagađa se da je riječ o više od milijun kuna, a cijeli godišnji proračun općine je sedam i pol.

”Cijela država nam je u istom stanju”, kaže jedan građanin.

”Dok sirotinja dojde po jednokratnu pomoć , u kasi nema novca. A sad se vidi da je bilo novca”, dodaje drugi.

Stanovnici Pribislavca i kažu kako ne vjeruju da je pokojnica bila u stanju takvo što učiniti, aslično misle i politički protivnici načelnice.

”Nikad u životu ne bih, pogotovo na gospođu našu pokojnu, svalio nešto takvoga”, kaže Zoran Tomašić, zamjenik predsjednika Općine Pribislavec (HDZ).

”Na pitanje tko je onda kriv, Tomašić odgovara: ”U ovom trenutku možemo samo nagađati, ali sama pretpostavka, mislim da je više osoba u samu priču upleteno.”

Ne upiru prstom da je netko kriv, ali znaju, kažu, tko je odgovoran.

”Mi tražimo neopozivu ostavku općinske načelnice jer ona iz moralnih i društveno odgovornih razloga ne bi trebala dalje voditi općinu Pribislavec”, kaže Matija Ladić, bivši predsjednik Općinskog vijeća (Demokrati).

Cijeli je slučaj preuzela policija, a odvjetnik općine je obustavio i ostavinsku raspravu pokojne računovotkinje i to u posljednji trenutak.

Foto:Screenshot/RTL