Ako želite smiriti svoj um nakon stresnog podnevnog sastanka ili ublažiti probavne tegobe nakon obilnog obroka, najbolje je da preskočite kavu i umjesto toga popijete šalicu čaja od kamilice. Stručnjaci su podijelili glavne prednosti čaja od kamilice, što bi vas moglo uvjeriti da nekoliko vrećica uvijek imate pri ruci, piše Mind Body Green.
Može ublažiti tjeskobu.:”Kamilica posebno djeluje na živčani sustav”, kaže Robinett. “Koristimo ju za nervozu kod ljudi svih dobi.” Čaj od kamilice odavno se koristi za poticanje smirenosti, a biljka može pomoći u liječenju opće tjeskobe, napominje Robinett. U dugotrajnoj studiji na 93 sudionika, istraživači su otkrili da konzumacija ekstrakta kamilice farmaceutske kvalitete značajno smanjuje umjerene do teške simptome generaliziranog anksioznog poremećaja. Slično tome, meta-analiza je otkrila da je kamilica sigurna i učinkovita u liječenju generaliziranih anksioznih poremećaja nakon dva i četiri tjedna korištenja, iako nije pomogla u ublažavanju stanja tjeskobe. Ipak, nijedna od ovih studija nije posebno analizirala učinke čaja od kamilice. Trenutačno nema mnogo istraživanja o mehanizmima koji stoje iza potencijalnog učinka kamilice na smanjenje anksioznosti. Međutim, flavonoidi biljke mogu biti faktor koji pridonosi, jer mogu utjecati na neurotransmisiju dopamina, GABA i noradrenalina ili regulirati funkciju hipotalamus-hipofiza-adrenokortikalne osovine, što može igrati ulogu u odgovoru na stres, piše Večernji list.
Može minimizirati simptome depresije: Uz suzbijanje tjeskobe, čaj od kamilice također može ublažiti simptome depresije, kaže Robinett. Međutim, istraživanja su ograničena. Mala studija, na primjer, sugerira da pijenje čaja od kamilice može značajno smanjiti simptome depresije kod žena nakon poroda. Štoviše, čaj od kamilice može učiniti lijekove protiv depresije učinkovitijima. U drugoj studiji, sudionici s depresijom pili su biljni čaj koji se sastojao od 20 miligrama kamilice i 1 miligrama šafrana dva puta dnevno tijekom mjesec dana uz uzimanje propisanih antidepresiva. Istraživači su otkrili da je biljni čaj povećao učinkovitost lijekova, pomažući u daljnjem ublažavanju simptoma depresije povećanjem dostupnosti triptofana u mozgu. Triptofan je prekursor neurotransmitera serotonina, spoja koji je povezan s depresijom.
Može poboljšati san: Pijuckanje šalice čaja od kamilice može produbiti vaš san. Meta-analiza je otkrila da je kamilica značajno poboljšala kvalitetu sna, dok je gore spomenuta studija na ženama nakon poroda također otkrila da je ispijanje čaja od kamilice povezano sa značajno nižim rezultatima neučinkovitosti sna. Ova potencijalna dobrobit čaja od kamilice može se zahvaliti, još jednom, flavonoidima biljke, posebno apigeninu, koji se veže na benzodiazepinske receptore u mozgu i može izazvati sedativni učinak.
Može ublažiti probavne tegobe: Šalica čaja od kamilice mogla bi vam pomoći u smirivanju želučanih tegoba, kaže Robinett. “Kamilica je također karminativ, što znači da pomaže u opuštanju glatkih mišića u probavnom traktu, ublažava grčeve, nelagodu, probavne napetosti ili usporenu pokretljivost”, objašnjava ona. Pokazalo se da biljka smanjuje simptome gastrointestinalnih poremećaja, uključujući nadutost i bolove u trbuhu, jer povećava razinu antioksidansa i štiti želučanu sluznicu, između ostalih čimbenika. Kamilica također može pomoći u ublažavanju proljeva; kada su djeca koja su patila od akutnog proljeva tri dana primala mješavinu ekstrakta kamilice i jabučnog pektina, stanje se povuklo brže nego kod djece koja su primala placebo.

Ima protuupalna svojstva: Kamilica se od davnina koristi za suzbijanje upala, a posebno se čaj koristio kao tekućina za ispiranje usta za ublažavanje upale u ustima i sluznici grla. Na primjer, randomizirano kontrolirano ispitivanje iz 2014. pokazalo je da tekućina za ispiranje usta koja sadrži ekstrakte kamilice i nara ima antimikrobna i protuupalna svojstva, te smanjuje krvarenje uzrokovano gingivitisom. Flavonoidi biljke—posebno apigenin—vjerojatno stoje iza njenog protuupalnog učinka. Budući da su flavonoidi kamilice topivi u vodi, mogu pružiti terapeutske učinke ako se konzumiraju u obliku čaja.
Može pomoći u kontroli šećera u krvi: Cvjetovi kamilice mogu imati antidijabetičko djelovanje. Na primjer, pokazalo se da pijenje čaja od kamilice nakon tri obroka dnevno tijekom osam tjedana značajno smanjuje razinu inzulina u serumu i koncentraciju HbA1C15 kod osoba s dijabetesom tipa 2. Štoviše, čaj od kamilice pomaže u inhibiciji probavnih enzima koji su povezani s otpuštanjem šećera u crijevima, te sprječava transport fruktoze i glukoze kroz tijelo. Zauzvrat, to može biti koristan alat za upravljanje apsorpcijom šećera i metabolizmom te minimiziranje skokova glukoze u krvi.

Kamilica može uspješno rasti u različitim klimatskim uvjetima i nije zahtjevna biljka. To znači da se može uzgajati na različitim tipovima tla i pod različitim klimatskim uvjetima, što omogućava veću fleksibilnost poljoprivrednicima.Samoniklo raste na livadama, uz puteve, na zapuštenom neobrađenom zemljištu, kao korov na oranicama te u blizini naselja. Heliofilna je vrsta pa se pojavljuje na osunčanim mjestima.
Kamilica se uzgaja i na poljoprivrednim površinama i u vrtovima, a danas su za potrebe uzgoja u kulturi dobivene brojne podvrste. Iz godine u godinu sve više poljoprivrednika bavi se uzgojem ljekovitog bilja, prije svega kamilice. Kamilica je izuzetno tražena ljekovita biljka, koja u Hrvatskoj uspijeva bolje nego u mnogim drugim zemljama, pa ne čudi da izvoz raste. Hrvatsko ljekovito bilje na glasu je kao jedno od najboljih u svijetu i to iz jednostavnog razloga – ima savršene uvjete za uzgoj. Sama kamilica, najviše odlazi u izvoz, pa se tako 2020. godine izvezlo 4646 tona u vrijednosti od 148.772.000 kuna, a 2021.1500 tona više za 187.572 kune. Najveći kupci su Njemačka, Italija i SAD.
Kamilicu ima tanak, ali dobro razgranat korijen. Izdanak se sastoji od stabljike koja na sebi nosi listove, cvjetove i plodove. Za vrijeme kiše ili noću latice cvata se povinu prema dolje. Cvatnja traje od svibnja do jeseni. Oprašivanje obavljaju kukci. Iz oprašenih cvjetova nastaje plod roška iz dva plodna lista. Jedna biljka tijekom vegetacijske sezone proizvede više od 5000 sjemenki, piše gospodarski.hr.
U Hrvatskoj, kamilica se uglavnom uzgaja na lakšim pjeskovitim tlima slabije plodnosti. Najviše se proizvodi u Podravini i Slavoniji. Za razvoj kamilice potrebna je umjereno hladna klima i toplo podneblje. Tijekom nicanja i ukorjenjivanja do cvatnje traži dosta topline i vode. U fazi cvatnje treba puno sunca i topline te suho vrijeme uz određenu količinu vlage. Optimalna temperatura za rast i razvoj je 20-25 °C, a klije i raste već na 6 °C. Na temperaturama višim od 30 °C glavice postaju sitnije, a cvjetanje se skraćuje. Ako su dnevne temperature ispod 20 °C negativno se odražava na kakvoću eteričnog ulja. Minimalne temperature za rast i razvoj su 5-6 °C pri čemu dovodi do usporenog rasta. Na 0 °C klijanci ugibaju.
Kamilica nije osjetljiva, odnosno otporna je na niske temperature te kada dođe zima, a biljka je u fazi rozete (nakon nicanja, prije busanja) može podnijeti mraz na -30 °C. Zbog toga se kamilica sije u jesenskom roku, ali se mora paziti da se ulazak u zimu poklapa sa ulaskom biljke u fazu rozete. Kamilica je osjetljiva i dovodi do velikog oštećenja i propadanja ako se prije zime razviju stabljike.
Kamilica ne klija ako nema svjetlosti. U razdoblju od pupanja do punog cvata ne smije se dogoditi da nema dovoljno svjetlosti jer u suprotnom cvat neće sadržavati dovoljno količine matricina, odnosno prokamazulena čime se smanjuje kvaliteta eteričnog ulja. Ova biljka dobro podnosi sušu, ali da bi proklijala, površina tla trebala bi biti vlažna, posebno nakon sjetve jer u suprotnom, sjeme neće proklijati. Kamilica uspijeva gotovo na svim tlima, osim na rastresitom vapnenačkom tlu.
Naslovna fotografija: Kamilica/Foto: Pixabay