NAJNOVIJA POSLANICA: Što je poručio “Ljetni Tuđman” sa sporedne ceste

NAJNOVIJA POSLANICA: Što je poručio “Ljetni Tuđman” sa sporedne ceste

Stiglo je ljeto, vratio se Ljetni Tuđman. Prvi hrvatski predsjednik ovog je ljeta dobio svoj novi život u neobičnoj reklami koji se može vidjeti u mjestu Cista Provo, a iza kojeg stoj administratori Facebook stranice ‘Ljetni Tuđman’.

Stranica koja animira tisuće građana također je sezonskog karaktera i aktivira se ljeti, vjerojatno kada je većina naroda dovoljno opuštena da se sjeti deklariranog oca svoje domovine bez previše drame.

Plakat na kojima se Franjo u kupaćim gaćicama stepenicama spušta u more osvanuo je prošlog mjeseca na cestici u Dalmatinskoj zagori. Zgodan dodatak na proširenoj fotografiji, koja se na žalost ne vidi na plakatu ali mogu ju vidjeti posjetitelji fejs stranice, su cipele za vodu koje su bile strašno popularne a proizvodila ih je Jugoplastika, javlja RTL.

Htjeli smo saznati nešto više o tome. Zanimalo nas je što se ovdje reklamira, o kakvoj se kampanji radi, pa smo poslali upit autorima. Oni su htjeli ostati anonimni, no Ljetni Tuđman ljubazno nam je odgovorio na pitanja.

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba kojima reklama uistinu nije nasušno potrebna da bi bile prepoznate, no ipak se tu i tamo oglase kako se drugi ne bi osjetili neravnopravnima”, glasio je odgovor.

Dalje nas je zanimalo zašto se plakat nalazi na sporednoj cesti uz maleno mjesto Cista Provo i kako se birala ciljana publika.

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba koje, prema popisu stanovništva iz 2021., podupire 3.888.529 osoba te sukladno tome sve informacije koje pruža, nalaze se na lokacijama prikladnim za komunikaciju sa zainteresiranom javnošću”, odgovara Ljetni Tuđman.

O samom konceptu i poruci, Ljetni Tuđman oglasio se na sljedeći način:

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba koje ne njeguju krilaticu ‘Usta moja, hvalite me!’, već puštaju osobama koje ih poznaju da o njima donose prosudbe na temelju njihovih djela.”

I na kraju, na pitanje po čemu je to ljetni Tuđman posebniji od onog zimskog ili proljetnog, Ljetni je objasnio:

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba koje češće srećete ljeti, nego tijekom ostalih godišnjih doba.”

O Ljetnom Tuđmanu više je informacija dobio Dalmatinski portal, kojem je splitski umjetnik Boris Šitum otkrio da se radi o novom nacionalnom brendu udruge Kvart, iza kojeg stoji anonimni dvojac. Navodi se još i da Šitum godinama osmišljava nove sadržaje za svoje jumbo plakate u Cisti Provo.

Tako je prije reklame za ‘Ljetnog Tuđmana’, tamo stajao plakat s crtežem Vladimira Putina ispod kojeg je pisalo “smrt je blizu”, a s druge strane plakata bio je kadar iz serije “Velo misto” u kojem je popularni lik Meštar i ispod stoji njegov citat koji glasi: “… i zapamti sinko, ja sam oduvik bija kontra onih šta pucadu, a za one u koje se puca”.

Kakva je sve osoba Ljetni Tuđman? Ako se pita admine stranice, odmjerena i uglađena. Ovo su neke od karakteristika:

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba koje ljeti piju isključivo malo točeno pivo i nikada ne naručuju kriglu od pola litre, kako se napitak ne bi prebrzo zagrijao zbog visokih temperatura.”

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba koje ne podliježu masovnim medijskim histerijama te uvijek mogu razdvojiti svoje osjećaje prema trenutnoj politici neke države naspram osjećaja prema pripadnicima tog naroda.”

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba koje, tijekom godišnjeg odmora, uvijek s društvom rado sudjeluju u pomalo rizičnim, avanturističkim izletima i adrenalinskim pothvatima.”

A stranica jako zabavlja korisnike Facebooka koji se rado i sami prisjećaju Ljetnog Tuđmana i opisuju kakva je osoba bio. Između ostalog: 

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba koja ne pije dok vozi… Što ga ne sprječava da na feštama bude glavni nosilac dobre atmosfere i slavljeničkog ugođaja.”

“Ljetni Tuđman jedna je od onih osoba koje ostaju vjerne tradicionalnim hrvatskim sortama orašastih plodova, ne podliježući općoj histeriji konzumacije indijskih oraha i brazilskih oraščića.”

“Ljetini Tuđman jedna je od onih osoba koje, bez obzira piju li pjenušac na svečanom domjenku ili pivo na placu, to čine s dozom elegancije i uglađenosti…pri tome se ne razmećući svojim osebujnim šarmom i poznavanjem bon ton-a.”

“Ljetni Tuđman čita upute na svim jezicima i najviše se smije češkom i slovenskom.”