Najizdašniji izvor C vitamina u ovo doba godine je kiselo zelje. Bilo da je riječ o pirjanom, sarmi ili sekeli gulašu – u ove hladne dane jelovnici bez ukiseljenog kupusa su nezamislivi. Među najpoznatijima je onaj ogulinski koji je već godinama zaštićen oznakom izvornosti na europskome tržištu.
Dok se jedna tura još kiseli, druga je već spremna za pakiranje, a većina je već i prodana na jednom ogulinskom OPG-u. Riječ je o kiselom kupusu, vrlo traženoj hrani ovih hladnih dana diljem Hrvatske.
“Traže na kućnom pragu, jako je dobro kada tako dolaze doma – prepoznali su kvalitetu, izvadi se van rasol, zelje ribano ili u glavicama i ne koristim nikakve konzervanse”, rekao je Miko Poljak, vlasnik OPG-a, javlja Dnevnik.hr.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: NAJLJEKOVITIJE BILJKE NA SVIJETU: Ova blagotvorna biljka ubija depresiju, zacjeljuje rane, pomaže protiv bolova… Naravno, raste i u Hrvatskoj
Bilo bi ga i više da vremenske neprilike nisu tijekom ljeta i jeseni uzele danak.
“Imam dosta manje kiselog zelja za razliku od prošlih godina, ali evo… za svoje mušterije dovoljno”, nadodao je Poljak.
Ogulinsko kiselo zelje zaštićeno je na velikom europskom tržištu oznakom izvornosti prije devet godina. Trud proizvođača, lokalne samouprave i nadležnog ministratsva uvelike se isplatio.
“Sad su se još dvije firme uključile u zaštitu i mislim da lagano sad dobivamo neke benefite, lagano to ide prema van i nadam se da će to u dogledno vrijeme postići puno bolje rezultate”, rekao je Marinko Sabljak, vlasnik tvrtke za proizvodnju.
U ove zimske dane uz nadaleko poznato ogulinsko kiselo zelje na tanjuru je gotovo nezaobilazan krumpir, ogulinski krumpir koji je jako dobro rodio.
I stvarno je tako jer u mnogim restoranima diljem ogulinskog područja, Gorskoga kotara i Like ovakva su jela jako tražena u zimsko vrijeme.
“Najtradicionalniji su kupus, slanac krumpir, krvavice, buncek kuhano meso i mesnatice”, rekao je Luka Libela , kuhar u hotelskom restoranu.
Na tportalu je ranije objavljeno kako je ova namirnica prava je riznica vitamina i minerala. Prepun je vitamina C, a ima i vitamina A, vitamina B12, magnezija, željeza, folne kiseline, kalcija, kalija, fosfora…
Kiseli kupus sadržava i vrijedne probiotičke bakterije pa ga se preporučuje bolesnicima nakon terapije antibioticima ili kemoterapije jer blagotvorno djeluje na probavu. Odličan je način obnavljanja razine zdravih crijevnih bakterija.
Ova ukusna namirnica ubrzava metabolizam i potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Tako učinkovito čisti i regenerira jetru, pročišćava organizam, jača otpornost organizma i čak usporava starenje. Konzumacijom kiselog kupusa obnavlja se i razina zdravih crijevnih bakterija.
Uz to, kiselo zelje se, osim vitaminom A i C, može pohvaliti i vitaminom K te vitaminima B-grupe, posebno B12 koji je inače rezerviran za namirnice životinjskog porijekla, pa ono spada i među temeljne namirnice vegetarijanske i veganske prehrane.
Foto: Hina