Nakon dojave, policija u Imotskom privela Kineza zbog uzvikivanja pokliča “Za dom spremni”

Nakon dojave, policija u Imotskom privela Kineza zbog uzvikivanja pokliča “Za dom spremni”

Policijski službenici Postaje granične policije Imotski priveli su i proveli kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom iz Hrvatske te 43-godišnjakom, državljaninom Republike Kine. Razlog privođenja bio je uzvikivanje pokliča “Za dom spremni” u jednom lokalu u Imotskom.

Naime, kako doznaje Slobodna Dalmacija, na Instagramu se pojavio video zapis, na kojemu spomenuti Kinez  pjeva navijačku pjesmu “Neopisivo”, a na kraju sa 60-godišnjakom uzvikuje spomenuti poklič. Nakon što je policija zaprimila dojavu, odmah su reagirali i dvojac je priveden zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Spomenuti sadržaj snimljen je na ulici i u ugostiteljskom objektu u Imotskom, a zbog sumnje da su počinili navedeni prekršaj, u subotu je dvojac uz optužni prijedlog doveden na Prekršajni sud.

Spomenuti incident dogodio se par dana nakon objave vijest da je Europski sud za ljudska pravaiz Strasbourga objavio da odbacuje tužbu bivšeg nogometaša Josipa Šimunića, koji je htio tužiti Hrvatsku jer je osuđen zbog izvikivanja ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ nakon utakmice 2013. godine.

Europski sud za ljudska prava je njegovu tužbu odbacio kao neosnovanu, jer, između ostaloga, nije iskoristio sve pravne lijekove pred domaćim sudovima. Sud se ogradio ističući da nije u njegovoj nadležnosti analizirati kako hrvatski sudovi provode zakone. Sud navodi da je Šimunić, »poznati nogometaš i idol mnogim navijačima morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja na ponašanje publike i da se morao suzdržati od tog«.

Šimunić se, između ostaloga, žalio da pozdrav »Za dom spremni« nije izričito zabranjen ni po jednom hrvatskom zakonu, da je diskriminiran u odnosu na druge koji zbog istog pozdrava nisu kažnjeni i da mu je povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja.

Foto/YouTube/Slobodna Dalmacija