Napad iz Europe na Plenkovića: Njegov izjava je najblaže rečeno čudna. Pa oni širi fake news

Napad iz Europe na Plenkovića: Njegov izjava je najblaže rečeno čudna. Pa oni širi fake news

Stranka europskih socijalista (PES), čija je SDP punopravna članica, u petak je osudila izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o negativnoj ulozi SDP-a i europskih socijalista u hrvatskom pristupanju schengenskom prostoru.

„To je ‘fake news’,“ izjavio je u ime PES-a njegov izvršni tajnik Giacomo Filibeck, osvrćući se na “neutemeljene tvrdnje” predsjednika hrvatske vlade.

Plenković je ranije u petak optužio SDP da je preko kolega u Europskom parlamentu “orkestrirao” europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja Schengenu.

“Mi smo to spriječili. To je SDP”, rekao je Plenković. “Oni će nama lijepiti etikete veleizdajnika, a aktivno su radili da Hrvatska ne uđe u Schengen”, kazao je premijer, javlja N1.

PES međutim kaže kako se dugo “rame uz rame” borio sa SDP-om da Hrvatske uđe u schengensku zonu.

“Ponosni smo što smo se, kao europski socijalisti, rame uz rame s našim prijateljima iz SDP-a, borili kako bismo osigurali zasluženo mjesto Hrvatske u Schengenu. Štoviše, upravo je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove iz naše političke obitelji dala preporuku za hrvatsko pristupanje,“ naglasio je Filibeck

Dodao je da je današnja Plenkovićeva izjava “najblaže rečeno čudna” i da je samo “pokušaj skretanja pažnje sa slabih rezultata njegove vlade.“

PES podsjeća da je u listopadu 2022. na njegovom kongresu u Berlinu usvojena rezoluciju kojom se „bez odgađanja“ traži članstvo Hrvatske u Schengenu.

U studenome iste godine, PES je pozdravio preporuku povjerenice Europske komisije za unutarnje poslove Ylve Johansson, koja pripada obitelji europskih socijalista, da Hrvatska postane dijelom schengenskog prostora bez unutarnje kontrole granica.

“A u prosincu 2022., PES je pozdravio hrvatsko pristupanje schengenskom klubu”, dodaje se.

Foto: Hina