Napokon progovorili liječnici koje teško optužuje profesorica Zadravec: Ovo je njihova obrana

Napokon progovorili liječnici koje teško optužuje profesorica Zadravec: Ovo je njihova obrana

Liječnici iz KBC-a Sestre Milosrdnice Vladimir Kalousek i Branimir Čulo bili su gosti Newsrooma. Komentirali su optužbe bivše predstojnice Zavoda za radiologiju Dijane Zadravec.

Kalousek je rekao da je su gotove revizije Ministarstva zdravstva i HZZO-a i da nisu pronađene nikakve nepravilnosti. Kaže da ne shvaća o kakvom kriminalu Zadravec govori jer je cijelo vrijeme radio svoj posao te da se evidencija o potrošenom materijalu vodi za svakog pacijenta.

Doktor Čulo je objasnio koje točno zahvate oni izvode.

“To je liječenje cerebralnih aneurizmi, liječenje moždanih i ishemijskih udara. Liječite ljude koji imaju krvi u mozgu. Drugi je mehanička trombektomija, gdje se vadi ugrušak iz krvne žile mozga”, ističe.

Nitko od privatnih ustanova ne obavlja takve zahvate

Upitan tko to još u Hrvatskoj radi osim KBC-a Sestre Milosrdnice, kaže:

“Rade kolege na Rebru , a kolege su moždane udare počeli raditi u Osijeku, Splitu i Rijeci. Aneurizme i takve stvari liječimo samo mi i Rebro. Nitko od privatnih ustanova to ne radi”.

Doktor Kalousek kaže da je to isključivo materijal napravljen za jednu svrhu. “Nema šanse išta drugo s time raditi, to bi bilo suprotno bilo kakvoj medicinskoj praksi.

Zadravec je gostujući u našem N1 Studiju uživo spomenula proces javne nabave i da Kalousek i Čulo nisu postupali po mailovima koje je ona kao predstojnica prosljeđivala.

“Apsolutna laž. Neka pokaže te mailove. Niti u jednoj korespondenciji za tu javnu nabavu nisam bio”, kaže Kalousek.

“Moja je dužnost bila da se ispune te tablice i ja sam te tablice i ispunio i poslao sam već natrag. Zašto je to propalo ja stvarno ne znam. Ovo što smo mi danas izjavili, kolegica Zadravec je držala 60 pacijenata koje nije preusmjevala u faktornu službu, što je dovelo do zastoja u vođenju naše angiosale. Mi nismo imali dovoljno materijala za to. Mi sumnjamo da je to bilo nekih ucjena prema dobavljačima i pozivamo DORH da istraži te navode”, rekao je Čulo.

“Zadravec smijenjena zbog mobinga”

Čulo je napomenuo kako je Zadravec smijenjena zbog optužbi za mobing, a ne zato što je javno prozivala na korupciju. “Smijenjena je zbog mobinga i nestručnog vođenja odjela”, istaknuo je.

Liječnici su govorili i o skladištu materijala.

“To je fizičko skladište, a ne vritualno. Vi morate imati na raspolaganju sav materijal da možete to obaviti po pravilima medicinske struke”, kaže Kalousek.

“Vi imate 6 sati da reagirate na moždani udar i ne možete čekati da distributer nabavi, vi to morate imati na skladištu u bolnici”, rekao je Čulo.

Kalousek napominje da roba nikad nije bila plaćen unaprijed.

“Ono što se revidiralo od 1. mjeseca je da sada distributeri daju na jedno određeno ustupanje robu pa kada se potroši se naplaćuje”, ističe Kalousek.

Čulo je pozvao da se provjerene sve financije i njihove, ali i financije neuroradiološkog društva kojeg je Dijana Zadravec predsjednica.

“Neka provjere i naše financije, ali neka i provjere naše financije, ali i financije neuroradiološkog društva kojeg je ona predsjednik. Pozivamo DORH da pročešlja sve. Mi imamo neke sumnje da je kolegica Zadravec ucjenjivala dobavljače preko neuroradiološkog društva”, kaže doktor Čulo.

Foto: Screenshot