NAROD GA NE VOLI: Čitatelji “sasjekli” znanstvenika Ivana Đikića. Dobio više od tisuću negativnih komentara

NAROD GA NE VOLI: Čitatelji “sasjekli” znanstvenika Ivana Đikića. Dobio više od tisuću negativnih komentara

Lijek koji bi trebao ciljano uništiti karcinom u prvoj je fazi istraživanja na ljudima, tim je povodom reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković razgovarala sa znanstvenikom Ivanom Đikićem.

Ovo je veliko znanstveno otkriće. Riječ je o tome da su znanstvenici već dugi niz godina pokušavali naći inhibitor tog proteina PCNA koji je specifičan. Mutiran je u tumorskim stanicama i omogućava tumorskim stanicama da se brzo dijele, a da istom popravljaju svoj genom koji je oštećen.

Ukoliko blokiramo taj protein, dolazi do krize u tumorskim stanicama, a tumorska stanica umire preko apoptotskoh puta. Znanstvenici su pokazali i da je to više specifično za umiranje tumorskih stanica, a manje ima utjecaj na normalne, prirodne stanice – pogotovo matične stanice kod ljudi.

Jako je važno reći ljudima da to još uvijek nije lijek, to je u pretkliničkoj fazi sastojak, inhibitor koji sad ulazi u klinička ispitivanja. Kroz klinička ispitivanja moramo biti sigurni prvo da ne šteti, drugo da djeluje kod ljudskih tumora, pojašnjava Đikić.

U prvoj fazi istraživanja osam je ispitanika, a znanstvenik tumači da će ih biti i više – prva faza može trajati godinama, a postupak može trajati od tri do sedam godina, ovisno o učinku i djelotvornosti lijeka.

Komentari na Facebooku

Najvažnija stvar kod ovakvih lijekova je da provjerimo djelotvornost kod različitih vrsta tumora, ako će se potvrditi da ima isti učinak. Za sada je još uvijek to teško reći i nisam siguran će imati učinak kakav ima momentalno u eksperimentalnim fazama na sve vrste kod ljudi, ali to je ono što nas kao znanstvenike motivira, moramo te lijekove unaprjeđivati. I ako djeluje kod nekoliko vrsta tumora, to je već veliki napredak, nastavio je Đikić.

Na pitanje reporterke je li realno očekivati da će se farmaceutska industrija, posebice onkološki lijekovi, odreći dijela golemog profita zauzvrat za jednu tabletu, znanstvenik je odgovorio da je to jedna od glavnih tema u zdravstvenom sustavu svijeta, javlja Dnevnik.hr.

Zašto smo mi kao društvo dopustili da farma industrija diktira cijenu lijeka? To je pitanje nama kao društvu. Ne trebamo to pitati farmaceutska industriju, ona živi od zarade, moramo se pitati mi kako to spriječiti, kako napraviti da lijek koji dobijemo bude prihvatljiv i primjenjiv svima, s obzirom na cijenu, i da izbjegnemo lijekove koji su napravljeni samo za profit. Čini mi se da je najvažnija uloga tu nas kao država i društva da to kontroliramo i da farmaceutska industrija nema monopol nad cijenom lijeka.

Potrebno je donijeti zakone u smjeru toga da svaki lijek koji bude odobren u zemlji koja ga koristi ne može biti dopušteno da oni formiraju cijenu. Država koja dopušta da se lijek koristi u njezinom zdravstvenom sustavu mora definirati određena pravila. To smo napravili u mnogim drugim stvarima i vjerujem da to treba napraviti i u lijekovima.

Ne samo radi toga da bismo omogućili ljudima bolje liječenje, nego i da bismo motivirali farmaceutsku industriju da ne bude samo fokusirana na profit, a znam da mnogi znanstvenici u toj industriji nisu organizirani prema profitu. Normalno da biznis i vodstvo treba ostvariti dobit za svoje dioničare i to je njihov primarni zadatak, rekao je znanstvenik.

Zanimljivo je da su čitatelji portala Dnevnik.hr na Facebooku potpuno “sasjekli ” Ivana Đikića kojega imaju na “zubu” još od vremena pandemije covida kada se on zalagao za lockdown i cijepljenje djevu.

Negativne komentare je primjetio i Gordan Lauc.

” Đikić u ovom tekstu nije rekao ništa pogrešno, a niti senzacionalistički. Ipak je dobio 1000 negativnih komentara. Pokušao sam naći barem jedan pozitivan, no doslovno ga nema, a publika je opća populacija koja prati facebook stranicu Nove TV. Poveznicu stavljam u komentar pa možete i sami pokušati pronaći neku pozitivnu reakciju…Naprosto je strašno koliko su ljudi izgubili povjerenje u znanost u posljednjih nekoliko godina.

To nije iznenađujuće, jer su im pod krinkom znanosti podmetane propagandne poruke, a Đikić je bio jedan od glavnih propagandista. Dugoročno je to strašno pogubno jer jedino znanost, istraživanje i razvoj svijet vode naprijed… A većina znanstvenika doista iskreno želi svijet napraviti boljim mjestom. Korumpirani profiteri su manjina, iako su dominirali medijima u zadnje tri godine”, piše Lauc.

Foto: Hina