Nastavljeno suđenje Hrvatima koji su optuženi za trgovinu djecom: Kakva je uloga kongoanskog diplomata?

Nastavljeno suđenje Hrvatima koji su optuženi za trgovinu djecom: Kakva je uloga kongoanskog diplomata?

Osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovine ljudima nakon što su iz DR Konga posvojili četvero djece u srijedu su se ponovno pojavili na sudu. 

Pred sutkinjom Visokog suda Mary Mulandom svjedočila je zaposlenica u imigracijskoj službi Precious Nkamba, piše 24 sata.

Rekla je da je 5. prosinca prošle godine srela muškarca po imenu Ntumba iz kongoanskog veleposlanstva.

“Došao je u ured i kazao da ide na kongoansku stranu po neke ljude koji su u tranzitu u Hrvatsku kroz Međunarodnu zračnu luku Simon Mwansa Kapwepwe”, rekla je na sudu.

“Preko WhatsAppa su mi proslijeđene putovnice, papiri za usvajanje i ovjerene kopije matičnih knjiga”, opisala je Nkandu. Ntumba se kasnije vratio s dokumentima i djecom.

Roditelji u Ndoli čekaju djecu

Rekao joj je da su roditelji već u Ndoli i čekaju djecu, navodi. Skenirala je putovnice i odobrila mu prolaz.

Ističe da djecu nije podvrgla uobičajenom skeniranju dokumenata jer su maloljetna i s diplomatom. Svjedokinju su ispitali i odvjetnici Hrvata.

“Kao imigracijski službenik, nakon što mi se pošalju dokumenti, nisam dužna istraživati ​​dokumente“, rekla je. Ona trenutačno ne radi jer je suspendirana, javlja Dnevnik.

Ispitana žena iz pansiona

Ispitana je i recepcionerka u pansionu Spree. Grupu bijelaca posljednji put na prijavi u pansion je vidjela 2. prosinca. Tada su se pojavile i crnkinje s djecom u pratnji muškarca koji je bijelcima napravio rezervacije. Zaposlenici pansiona su ga pitali zašto im nije dopustio da se upišu u registar, navodi.

“Rekao je kako će reći mom šefu da nas otpusti jer je naporno radio u industriji više od 10 godina. 6. prosinca sam ujutro vidjela bijelce kako izlaze iz sobe i igraju s crnom djecom. Kasnije sam vidjela dva bijelca kako dolaze na recepciju s crnom bebom i pitaju imam li kanilu”, kazala je i dodala da ih je pitala u čemu je problem na što su joj odgovorili da dijete ima temperaturu pa otišli.

glasio se Pernar

O ročištu se oglasio i oboljeli Ivan Pernar, koji je trebao svjedočiti. Iako ima malariju, prati sve što se događa i komentira tijek suđenja na svojem kanalu na Telegramu.

Navodi da je tužiteljstvo sudu pokazalo dječje dokumente i pečate na dokumentima te da je sud uvažio dokumente kao dokaz.

Desetero optuženih brani sedmero svjedoka. Odvjetnik optuženih tvrdi da te dokumente ne bi trebalo prihvatiti kao dokaz”, napisao je Pernar.

“Glavna strategija obrane je da su dokumenti o posvajanju iz Konga autentični.

Na suđenju danas nije dan dokaz da su dokumenti iz Konga krivotvorina i gledano iz perspektive obrane današnji dan je protekao uspješno. Optužba danas nije dokazala svoje tvrdnje.

Problem za obranu proizlazi iz mogućnosti da sutradan optužba pokaže da su dokumenti o posvajanju iz Konga falsificirani.

Ako se to dogodi, tada cijela strategija obrane pada u vodu”, istaknuo je Pernar.

vjedoci tužiteljstva trebali bi biti saslušani do petka. Jedan od njih bit će i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik Živog zida.. Pernar je na svojem kanalu na Telegramu objavio kako će svjedočiti najvjerojatnije u četvrtak ili petak.

Njegovo svjedočenje je pomaknuto, kako je sam pojasnio, zbog njegova zdravstvenog stanja. Naime, obolio je od malarije. 

Pernar se već duže vrijeme nalazi u Zambiji, a tužiteljstvu se sam ponudio kao svjedok. 

Nakon što sutkinja sasluša sve svjedoke tužiteljstva, odlučuje ima li potrebe za iznošenjem obrane. Naime, ako odluči da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe, potom prekida suđenje i obrana se ne iznosi, a optuženi se oslobađaju svih optužbi, otkrili su izvori iz Zambije.

Foto: HRT