NATO savez se oglasio o eksplozijama na Sjevernom toku: Priopćenje se može shvatit na razne načine

NATO savez se oglasio o eksplozijama na Sjevernom toku: Priopćenje se može shvatit na razne načine

NATO se oglasio priopćenjem vezano uz eksplozije na Sjevernom toku 1 i 2.

Pozvali su sve zemlje saveznice da se pridruže zajedničkoj izjavi.

“Šteta na cjevovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u međunarodnim vodama u Baltičkom moru izaziva duboku zabrinutost. Sve trenutno dostupne informacije govore da je riječ o rezultatu namjerne, nepromišljene i neodgovorne sabotaže.

Curenja uzrokuju rizike za otpremu energenata i znatnu štetu za okoliš. Podržavamo istrage koje su u tijeku kako bi se utvrdilo podrijetlo štete.

Mi kao saveznici obvezali smo se pripremiti za, odvratiti i braniti od prisilne uporabe energije i drugih hibridnih taktika državnih i nedržavnih aktera. Svaki namjerni napad važnu infrastrukturu saveznika dočekat će jedinstven i odlučan odgovor”, poručuje NATO u priopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u četvrtak da su se puknuća plinovoda Sjeverni tok, koja su uzrokovala istjecanje plina kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je “u potpunosti pod kontrolom” američkih obavještajnih agencija.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je za prokremaljski program da Washington ima “punu kontrolu” nad vodama oko Danske i Švedske gdje su uočena četiri mjesta na kojima istječe plin iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru između Rusije i Njemačke.

“To se dogodilo u trgovinskim i gospodarskim zonama Danske i Švedske”, rekla je Zaharova u intervjuu za kanal Solovjev Live u četvrtak.

“To su zemlje koje su potpuno pod kontrolom američkih obavještajnih službi”, rekla je.

Danska je članica NATO-a, a Švedska nastoji pristupiti vojnom savezu nakon što je napustila svoju povijesnu politiku nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zaharova nije iznijela dokaze o američkoj kontroli nad Švedskom i Danskom. Rusija se često buni protiv američkog utjecaja i vojne potpore Europi.

Europska unija sumnja da je sabotaža uzrok curenja na podmorskom ruskom plinovodu prema Europi i obećala je “snažan” odgovor na bilo kakav namjerni poremećaj njene energetske infrastrukture.

Iako nijedan plinovod nije bio u uporabi u vrijeme podvodnih eksplozija, oba su bila napunjena plinom koji izlazi u Baltičko more, a prvo puknuće je uočeno u ponedjeljak.

“Tko od ovog ima koristi?”

O svemu se oglasilo i rusko veleposlanstvo u SAD-u.

“Primjećujemo pokušaje nekih američkih zakonodavaca da za incidente okrive Rusiju. Možda imaju bolji pogled s vrha Capitol Hilla. Ali ako je to slučaj, oni su također morali vidjeti aktivnosti američkih ratnih brodova na samom mjestu ruske infrastrukture dan ranije. Ili primijetili da tamo lete dronovi i helikopteri. Ili promatrati vježbe američke mornarice s podvodnim eksplozivima koje su se prije nekog vremena provodile na istom području.

Ono što nam je očito jest da oni koji razmišljaju o incidentu kao da zaboravljaju postaviti glavno pitanje: tko ima koristi od puknuća cjevovoda? S naše strane, inzistiramo na potrebi sveobuhvatnog i objektivnog ispitivanja okolnosti napada bez presedana na ruske plinovode. Ruska Federacija će za raspravu o ovom pitanju sazvati izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a”, objavili su na Telegramu, prenosi Dnevnik.hr.