Ne želi reforme: Ministar Ćorić iritantno brani uhljebničku poziciju Hrvatske gospodarske komore

Ne želi reforme: Ministar Ćorić iritantno brani uhljebničku poziciju Hrvatske gospodarske komore

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualne političke teme.

Upitan što će biti s mjerama za ugostitelje i vlasnike kafića i restorana, Ćorić je rekao da su mjere od početka pandemije zamišljene da se pomogne s plaćama i ostalim vidovima pomoći onoliko dugo koliko bude potrebno. “Ovaj prosvjed je bio dobrim dijelom orijentiran na relaksaciju. Vjerujemo da će brojke koje postižemo proteklih tjedana idući tjedan omogućiti da pređemo u jednu novu fazu”, rekao je Ćorić.

Podsjetio je da Hrvatska nije ušla u potpuno zaključavanje, kao većina europskih zemalja, ali da je i ovaj vid zatvaranja koji je trenutno na snazi onemogućio pojedinim ljudima da obavljaju svoj posao, dodavši da je Vlada toga svjesna.

“Prioritet su životi i zdravlje naših ljudi”, rekao je ministar.

Zatvaranje se dogodilo temeljem djelatnosti koja se obavlja, jednako kao i omogućavanje pojedinim djelatnostima da rade, kazao je ministar, dodavši da nije moguće pojedinačno svaki slučaj procjenjivati i određivati mu mjere.

“Ako govorimo o onome što se trebalo dogoditi prije nekoliko mjeseci, vratit ću se na osnovnu tezu – prvi put nam se dogodilo nešto takvo. Prvi put se cijelom svijetu to dogodilo i borba protiv toga podrazumijevala je i određene poteze koji nisu po neke najsretniji”, rekao je Ćorić.

O Hrvatskoj gospodarskoj komori

Upitan hoće li do ljetne stanke u zakon biti upisano ukidanje obvezne članarine Hrvatske gospodarske komore, Ćorić je rekao da će u zakon dotad biti upisan drugačiji pristup HGK-a. “Što se tiče financijskog rasterećenja članova, što je u dijelu javnosti problematizirano, u to financijsko rasterećenje će se ići. Ta članarina je u proteklih nekoliko godina, mislim četiri puta smanjivana. Moram priznati da ne vidim taj financijski momet kao ključan, nego da je to kao jedna od inicijativa koje će ići deinstitucionalizaciji sustava. Osobno to ne bih podržao”, rekao je Ćorić.

“HGK može i mora biti efikasnija, to uopće nije sporno. Oni se kontinuirano restrukturiraju”, rekao je Ćorić, podsjetivši na smanjeni broj zaposlenih.

“Činjenica je da će Komora biti reformirana i da će se ići u smjeru njezina dodatnog približavanja gospodarstvu”, rekao je Ćorić, dodavši da će sva društva osnovana od 1.1.2021. godine prve dvije godine oslobođena plaćanja članstva u HGK-u.