Nele Karajlić odgovorio Seji Seksonu: Nije otkrio ništa novo za moj ‘četnički’ status. Još uvijek sam daleko od čina vojvode

Nele Karajlić odgovorio Seji Seksonu: Nije otkrio ništa novo za moj ‘četnički’ status. Još uvijek sam daleko od čina vojvode

Nenad Janković (Nele Karajlić) oglasio se javno na Facebooku nakon priopćenja Davora Sučića – Seje Sexona, frontmena Zabranjenog pušenja.

“Svojim novim priopćenjem Sejo Sexon je naš nesporazum smjestio u domenu politike. To mi je, moram priznati, pomalo dosadno. Njegovi dokazi da sam ja četnik su me u potpunosti razočarali. Nadao sam se da je na internetu našao nešto novo, drugačije, što ni ja nisam ranije znao. Jedna fotomontaža, par preuzimanja mojih izjava iz “rekla-kazala” izvora, jedna analiza nekog mog intervjua, jedna pjesma… Šteta! Bio sam uvjeren da ću otkriti nešto novo o sebi. Ništa novo za moj ‘četnički’ status. Još uvijek sam daleko od čina vojvode”, napisao je Karajlić na početku.

“Hajde, kad je već spomenuta pjesma ‘Wanted Man’, da kažem koju riječ. ‘Wanted Man’ je pjesma koja govori o manijakalnoj potrebi svake vlasti da ima svog ‘neprijatelja broj 1’. Naš izdavač u Parizu prvo je pomislio da se radi o Osami bin Ladenu, ali ‘Wanted Man’ je metafora. U jednoj pauzi od četiri takta, pred sam kraj pjesme, mi smo na koncertima imali tri verzije ‘odbrojavanja’. Jedna je govorila o Radovanu, jedna o Abdiću, a jedna o Gotovini“, napisao je Karajlić i naveo te verzije živopisnih stihova.

“Zato mi nije jasno zašto sam poslije ove pjesme ostao samo četnik? Trebalo bih biti razapet (hvaljen) sa sve tri strane. Cijeli moj rad obilježen je ironijom i sarkazmom. Isti je slučaj i s ovom pjesmom. Ne znam što je tu čudno”, nastavio je Karajlić, prenosi N1.

Dalje navodi da razumije i “jadikovanje nad gradom koji je puno propatio u 1.000 dana opsade”.

“Razumijem i jadikovanje nad gradom koji je mnogo propatio u 1.000 dana opsade, te strahote koje je taj svijet dolje doživio. Sve je to užas kojeg sam ja predosjećao i protiv kojeg sam se borio dok je borba imala smisla. Vjerujem da se Sejo sjeća na što sam ja upozoravao dvije godine prije rata? Kome sam snimao Nadrealiste? Kome sam se obraćao, ako ne njemu i tim ljudima koji dolje žive. Za te skečeve nije potrebno slati linkove. Jako ih dobro poznaje cijela Jugoslavija. Moj jedini cilj bio je mir. Zbog tog mira sam podržavao reformiste. Jedini političar kojem sam tada stisnuo ruku bio je Ante Marković. Radovana, Aliju, Tuđmana, Slobu, nikada u životu nisam vidio, a ni podnosio. I danas nam je potreban mir. Zato i sviram sa Stefanom. Mir je, po meni, moguć samo otvorenim i jasnim dijalogom i međusobnim povjerenjem. Nažalost, neki ljudi na ovom tlu još uvijek nemaju taj kapacitet. Podjela pjesama na većinske i manjinske autore mi izgleda kao dirljiv pokušaj postavljanja pitanja gdje sam ja u toj priči? Nikada nisam negirao Sejino autorstvo. Prijavljujući pjesme koje izvodim, svakoj sam stavio i ime autora. Nikada nisam negirao Sejin neverojatan talent sklapanja stihova, ali, što bi od tih pjesama bilo da ih je pjevao netko drugi? Još bolje, da postoji taj netko drugi koji bi zamijenio mene, ove rasprave ne bi bilo”, napisao je Karajlić.

Rekao je da ne može utjecati na promotore i da je njegov cilj, “kao i Sejin”, distancirati se od Zabranjenog pušenja.

“Ali, teško je bilo kome tko ima sliku o toj grupi iz glave izbaciti mene. Da sam ja samo bivši pjevač, do ovakvih zabuna ne bi dolazilo. Ja sam metafora za taj bend i to je ono što smeta i meni i Seji. Sejo je imao više od dvadeset godina da ispravi tu sliku. Nije u tome uspio pa je ova rasprava posljedica toga. Na kraju prihvaćam prijedlog mog bivšeg kolege da s ovo malo srca pjevam samo svoje pjesme. Tako će i biti u Zagrebu na koncertu Rock El Clasico. Neće biti ni jedne pjesme na kojoj je radio Sejo Sexon. Dođite se uvjeriti”, navodi Karajlić u postu.