Neodoljiva pogača: Željeli ste je napraviti, a niste se usudili, evo recepta za slasnu focacciu – pecite 20 minuta

Neodoljiva pogača: Željeli ste je napraviti, a niste se usudili, evo recepta za slasnu focacciu – pecite 20 minuta

Najboljinajjednostavniji najbrži neki su od epiteta za slasnu talijansku pogaču koje su čitatelji ispisali chefici Liberty Mendez ispod recepta za focacciu. Oko 25 minuta pripreme, 20 minuta pečenja i nešto vremena koje odlazi na dizanje tijesta dijeli vas od jednostavnog talijanskog specijaliteta, prenosi Dnevnik.hr.

Sastojci za focacciu:

  • 500 g brašna + za posipanje
  • 7 g suhog kvasca
  • 2 žličice morske soli
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica krupne morske soli
  • grančice ružmarina

Priprema focaccie

  1. Stavite brašno u veliku posudu. Na jednu stranu brašna umiješajte kvasac, a u drugu sitnu sol pa sve pomiješajte. Sol se odvaja od kvasca da ga ne deaktivira.
  2. Napravite udubinu u sredini brašna i dodajte 2 žlice ulja. Postupno ulijevajte 350-400 ml mlake vode dok ne dobijete lagano ljepljivo tijesto (možda vam neće trebati sva voda).
  3. Radnu površinu pospite brašnom i na nju prebacite tijesto. Mijesite 5-10 minuta dok vam tijesto ne postane mekano i manje ljepljivo. Zatim ga prebacite u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči.
  4. Nauljite pravokutni, plitki lim (25 x 35 cm). Prebacite tijesto na radnu površinu, a zatim ga razvucite na veličinu kalupa. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 35-45 minuta.
  5. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Utisnite prste u tijesto da napravite udubine. Pomiješajte žlicu i pol maslinova ulja, jednu žlicu vode i sitnu sol pa prelijte po kruhu. Grančice ružmarina gurnite u udubljenja u tijestu.
  6. Pecite 20 min dok ne porumeni. Dok je pogača još vruća, prelijte je s još žlicu-dvije maslinova ulja, narežite i poslužite.

Foto: Pixabay