Nepravedno i licemjerno: Bandić bogatašima ipak oprostio dugove za režije

Nepravedno i licemjerno: Bandić bogatašima ipak oprostio dugove za režije

Ako postoje negdje po svijetu bogatuni kojima se ne da plaćati režije za njihove vile, mogu se nastaniti u Zagrebu. To je, koliko je poznato, jedini europski glavni grad u kojem se i njima može oprostiti dio neplaćenih računa za plin, vodu, odvoz otpada…

Upravo to se, prema Jutarnjem list, dogodilo ovih dana. Grad Zagreb je oprostio do 10 tisuća kuna duga i onima kojima imaju pravo bogatstvo, ali zbog tko zna kojih razloga nisu uredno podmirivali račune, i našli su se u blokadi.

Među njima su tako i suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić koji je trebao graditi plinsku termoelekranu na Peruči vrijednu nekoliko stotina milijuna eura, na tom popisu je i trgovac oružjem Zvonko Zubak koji živi u vili od nekoliko tisuća kvadrata, tu je i neizostavni Vladimir Zagorec, general koji je u ime države kupovao oružje.
Listu popunjavaju i poznati nogometaši i treneri čija mjesečna primanja su bila ili sad jesu u iznosima od desetina pa do stotine tisuća dolara ili eura poput Zorana Mamića, Zvonimira Bobana, Dine Drpića.. Dug je oprošten i tzv. dobrom tajkunu iz Sesveta Marijanu Šariću.

Svima njima, kao i desetinama drugih imućnijih građana hrvatske metropole, je Grad Zagreb oprostio do 10 tisuća kuna duga neplaćenih računa za plin, odvoz otpada, vodu, odvodnju. To se dogodilo unatoč ranijeg obećanja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će „pod cijenu tužbe u Strasbourgu staviti veto“ na otpis dugova takvim osobama.

No, i to Bandićevo obećanje je prošlo kao i neka ranija. Očito je zaboravio na njega, a u Gradu Zagrebu sada žele sakriti od očiju javnosti tu sramotu. Vjerojatno će se pravdati kako zbog zakona nisu mogli drukčije postupati.

Govorit će da su, uz oprost dugova tisućama nesretnika koji zbog loše gospodarske situacije u zemlji i malih mirovina nisu mogli plaćati svoje račune, morali to napraviti i njima jer bi inače bili zasuti tužbama.

No, to nije istina. Temljem iste Vladine odluke isti takav oprost dugova napravili su i neki drugi gradovi, od Zadra, Splita do Osijeka i Samobora. Ali, tamo su ugradili imovinski cenzus pa se oprost dugova ticao onih čija primanja su ispod određene razine. U Zagrebu se s tim očito nisu htjeli zamarati, pa su unatoč drukčijem obećanje gradonačelnika, oprostili svima – i onima koji imaju previše i onima koji nemaju gotovo ništa.

Takvim potezom potpuno su obezvrijedili tu svoju odluku. Većina onih koji uredno plaćaju svoje račune nije protiv da se pomogne sugrađanima koji su u takvoj životnoj situaciji da nemaju novca za osnovne potrebe. Međutim, oprost i onima koji imaju previše i ne plaćaju zbog bahatosti ili nekih drugih razloga, udarac je toj solidarnosti.
To tim više jer ne postoji, kako se govori, oprost tih dugova. Te će njihove račune preko povećanja svojih računa za vodu, odvoz otpada, veću cijenu plina… platiti oni koji su i dosada, iako nerijetko uz teškoče, uredno podmirivali svoj režijske troškove.

Dakle, oni koji ipak nešto zarađuju, iako ne previše, i odgovorni su, Bandićevom odlukom pomažu bahaćenje i financijsku neodgovornost onih koji imaju strostuko više.
Kada su svojedobno mediji objavili da će im taj dio duga biti oprošten neki s ove liste su iznenađeno komentirali kako nisu ni znali da su na njoj, odnosno, da će kad su već saznali, sami platiti svoj dug kako im se ne bi opraštalo. Nema informacija da su, baš kao i Bandić, to obećanje i izvršili.

Foto: Lana Slivar/Hina