Nevjerojatna izjava analitičara: Za Izrael bi bilo dugoročno najbolje kada bi uspio istjerati dva milijuna Palestinaca iz Gaze

Nevjerojatna izjava analitičara: Za Izrael bi bilo dugoročno najbolje kada bi uspio istjerati dva milijuna Palestinaca iz Gaze

Politički analitičar Zoran Kusovac u Newsroomu je komentirao žestoki sukob koji je započeo proteklog vikenda na Bliskom Istoku. Kusovac navodi da su dva glavna razloga zašto je Hamas pokrenuo napad na Izrael, i to baš u subotu. Jedan razlog je simbolični, a drugi je da bi se spriječilo približavanje Izraela i Saudijske Arabije.

“Dva su razloga za napad Hamasa. Jedan je simbolični, točni dan, na Yom Kippur, židovski praznik i točno 50 godina od napada na Izrael kada su ih napale združene snage arapske koalicije. Izrael se uspio izvući na kraju, ali to se do danas među Arapima slavi kao najveća pobjeda Arapa nad Izraelom, iako Izrael na kraju nije bio pobijeđen”, objasnio je Kusovac pa nastavio:

“Stvarni razlog je da je došlo do dinamike u odnosima između Arapa i Izraela koji militantnim Palestincima, dakle Hamasu ne odgovara. Radi se prije svega o inicijativi Saudijske Arabije i Izraela. Princ u Saudijskoj Arabiji očito vuče sve konce i radi na približabvanju Saudijske Arabije i Izraela što bi bio ogromni napredak. Iran, koji je zakleti neprijatelj Izraela, na to ne gleda blagonaklono. Iran je i najveći regionalni protivnik Saudijske Arabije.”

Kusovac je objasnio kome bi eventualni sporazum Izraela i Saudijske Arabije predstavljao problem. “Jedan od razloga je bio da se spriječi to dodatno približavnaje, jer kad bi utjecajna i bogata Saudijska Arabija sklopila dogovor s Izraelom onda bi svi arapski radikali, uključujući i Hamas, bili u težem položaju započinjanja bilo kakvih sukoba u budućnosti.”

Kusovac također navodi da se u ovaj sukob Iran ne može direktno uključiti. “Borba će se voditi na terenu, prava borba će biti kad Izrael krene trupama u Gazu, ne samo bombardiranje iz zraka”, rekao je, navodeći da je pitanje kada će se to dogoditi, javlja N1.

“Izrael sad ne zna je li sigurnsno provaljen i jesu li njihovi planovi za bilo koju ofenzivu provaljeni i mora ih promijeniti, a to će potrajati”, dodao je.

Istaknuo je da kad krene Izraelov kopneni napad na Gazu, bit će ogromne civilne žrtve, a Hamas će vjerojatno koristiti taoce kao živi štit i Zapad, koji sad podražava Izrael, vjerojatno će reći da je to previše žrtava.

“Za Izrael bi bilo dugoročno najbolje kada bi uspio navesti ili istjerati stanovništvo iz Gaze, jer kad nema ljudi nema ni baze za Hamas, ali to je nemoguće jer nemaju gdje otići. S dvije strane su okruženi Izraelom koji ih ne želi, a s treće strane Egiptom koji ne bio bio zadovoljan da dobije preko milijun ili svih dva milijuna Palestinaca koji imaju ogroman potencijal za unutarnju političku destabilizaciju. Ne vjerujem ni da bi Zapad primio dva milijuna izbjeglica”, zaključio je Kusovac.

Foto: N1