Nevjerojatna reforma ministra Malenice: Uhljeb će dobiti otpremninu od držve pa će se preko veze zaposliti u županiji

Nevjerojatna reforma ministra Malenice: Uhljeb će dobiti otpremninu od držve  pa će se preko veze zaposliti u županiji

Kako smanjiti birokraciju i povećati učinkovitost rada državne i lokalne uprave, kako napreduje digitalizacija javne uprave u emisiji Otvoreno govorili su Ivan Malenica, ministar uprave, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a i bivši ministar uprave, Damir Jelić, karlovački župan, Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan i Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, javlja tportal.

Ministar Malenica očekuje glasovanje sljedeći tjedan, dobar dio posla je odrađen, kaže, na županijama i županijskim skupštinama su daljine aktivnosti koje bi trebale rezultirati sklapanjem sporazuma između ministarstva odnosno ministra uprave i župana i od 1. siječnja 2020. državni poslovi koji su se obavljali do tada u okviru ureda državne uprave će se početi obavljati u okviru županijske administracije. Prepustit će im se, kaže oko 200 poslova – iz područja gospodarstva, imovinsko pravnih odnosa, društvenih djelatnosti, poslova opće uprave…

Arsen Bauk ističe da se je reforma u jednom djelu dobra stvar i da će županije u kojima su birači dali povjerenje SDP-u čak i vrlo dobro funkcionirati. S druge strane vidi politizaciju.

‘Radi se o tome da je osoba A.B. koja je danas bila imenovana kao politički imenovan kao dužnosnik, sutra će ostati A.B. kao navodno nepolitički imenovan službenik. To se je već dogodilo 2008. godine i sada ćemo pozorno pratiti koliko će od ovih sada politički imenovanih pomoćnika ostati nepolitički imenovani službenici’, upozorio je SDP-ovac. Tražit će i da se Povjerenstvo za sukob interesa odredi prema ministrima koji nakon provedenog natječaja predlažu istu osobu po političkom i po nepolitičkom ključu. Vidi i nelogičnosti: ‘Imamo, kaže, u isto vrijeme stimulaciju odlaska, zabranu zapošljavanja i stimulaciju ostanka, Vlada bi trebala zauzeti jedan konzistentan stav’.

Na pitanje je li moguće da netko uzme otpremninu i onda se zaposli u županiji, ministar Malenica je odgovorio da takva mogućnost teoretski postoji ali to ne bi bilo moralno.

Foto: Edvard Šušak/Hina

 

Facebook Comments