NEVJEROJATNO: Ova medicinska sestra primala je neto plaću od 20.000 kuna. Evo gdje je bila uhljebljena

NEVJEROJATNO: Ova medicinska sestra primala je neto plaću od 20.000 kuna. Evo gdje je bila uhljebljena

Ne rade ništa, ne služe ničemu, apsolutno nikakve koristi za nas! Bitno da je ona imala 20 laganih tisuća. Eto da nam bar škole i priznaju pa bi možda i mi, s magisterijem, imali veće plaće. Pa je ne bi bilo sram pokazati svoju!

Točno tim riječima nam je medicinska sestra (podaci poznati redakciji, op. D.B.) splitskog KBC-a prokomentirala za nju i kolege joj šokantnu informaciju koja se godinama pomno skrivala od javnosti. U pitanje je iznos mjesečne plaće sad već bivše predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara Slave Šepec. Godinama je Šepec za svoj rad primala plaću malo manje od pre 34.000 kuna bruto, odnosno nekih 20.000 tisuća kuna neto, a onda je otišla u mirovinu s otpremninom od pola milijuna kuna. Zanimljivo je da je u istom tom periodu, prema podacima s imovinske kartice, ministar zdravstva Vili Beroš zarađivao manje od 16.000 kuna mjesečno, javlja Slobodna Dalmacija.

Ne znamo prima li njezin nasljednik Slave Šepec, HDZ-ovac Mario Gazić istu plaću, objavit ćemo tu informaciju čim nam je dostavi. 

Jedno je sigurno: medicinske sestre i tehničari mogu samo sanjati o takvom iznosu, a dodatno ih boli što i od svoje male plaće silom zakona moraju izdvajati “harač” za Komoru.

Iznosi njihovih primanja su zaista mizerni u usporedbi s “buštom” šefice njihove Komore. Prema podacima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, bruto plaća im ispadne krajnje skromnih 6.286 kuna mjesečno. Sa svim dodacima (složenost poslova, smjenski rad, dodatak na staž…)  mjesečno to varira od 7.413 kuna bruto za početnika do 8.895 kuna mjesečno za osobe koje su “odgulile” 40 godina radnog staža!

– Svakako, pogledajte te plaće, a pogledajte tih 34.000 kuna bruto… Strašno! Mi od Komore nemamo nikakve koristi. Jedino što nam izdaju licence za rad, jer eto valjda toliko moraju. I onda mi dođe mala snaga kad vidim kakve su plaće sestrama na odjelima, a koliko je primala ta uhljebica – ne prestaje se zgražati naša sugovornica.

Skandalozno u cijeloj ovoj priči jest da bi plaća šefice Komore medicinskih sestara i dandanas ostala misterija da u inicijativi “Psihološko proljeće” nisu bili jako uporni. Trebalo je potezati za rukav službenika za informiranje, pisale su se tužbe, žalbe i podnesci, a sad je i svima jasno zašto je šefica Komore njihov najbenigniji upit okarakterizirala kao – javno sramoćenje.

Kad su konačno saznali toliko dugo skrivanu informaciju, na svojoj su Facebook stranici  objavili kako medicinska sestra za takvu plaću mora raditi nekoliko mjeseci i to u puno lošijim uvjetima od predsjednice HKMS-a. Ironično su dodali kako vjeruju da će većini sestara sada biti puno lakše kada saznaju da im je vodstvo komore dobro plaćeno.

– Prema našoj bazi podataka, Komora medicinskih sestara imala je 40.842 člana u 2019. godini. Svi oni moraju izdvajati 0,3 posto bruto plaće za članarinu. Nedopustivo je da građani, uključujući i njihove članove, gotovo tri godine nisu mogli doći do informacije o ovoj plaći – komentirala nam je Ivana Zelić, pravnica iz Inicijative “Psihološko proljeće”.

Među članovima HKMS-a ne manjka onih koji bi najradije ukinuli postojanja ove komore. Jedan od njih je i Damir Rožić, magistar medicinski tehičar i sindikalni povjerenik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno iz Zavoda za hitnu medicinsku Splitsko-dalmatinske županije.

Po njemu nije upitno samo financijsko opterećenje u vidu članarina, nego postoje i drugi razlozi.

– Ako niste član Komore, ne možete dobiti produljenje licence za samostalan rad. A Komoru vode jedni te isti ljudi cijelo vrijeme, kao da su pretplaćeni za tu ulogu i drugi nitko nije za to sposoban. Ne brinu o članovima nego su im u fokusu njihovi vlastiti interesi. Ako su u stanju tajiti podatak o plaći šefice, s pravom se svi članovi mogu upitati što nam još prešućuju -komentira nam Rožić.

Po njegovoj računici, mjesečno sestre svojoj Komori uplate milijune!

– Kad to pomnožite s godinama od kada Komora postoji dobijate cifru od koje zaboli glava. Gdje taj novac ide, za što sve služi i na što se troši, time bi se trebale pozabaviti nadležne institucije, jer članovi, kada idu u ostvarenje svojih prava teško ih mogu realizirati. Takav primjer je bila i novčana naknada za sestre koje studiraju i redovno daju svoje ispite. Ta naknada im je ukinuta. Puno kolega i kolegica su nailazile na zid u ostvarenju svojih prava u HKMS. Zašto politika ne pokazuje interes da nešto promjeni po pitanju komora možemo samo nagađati – zaključno će Rožić.

Tko je Slava Šepec

Slava Šepec rođena je 06. 12.1955., u Podrutama, Novi Marof. Srednju školu za medicinske sestre i tehničare završila je 1974. u Varaždinu, Višu školu za medicinske sestre u Zagrebu 1980.godine. Završetkom treće godine studija, 2003. godine stekla je naziv prvostupnica sestrinstva. Završetkom petogodišnjeg specijalističkog studija „Menadžment u sestrinstvu“ 2008. godine stekla je naziv diplomirana medicinska sestra.

Prvo radno iskustvo bilo je na odjelu intenzivne skrbi Instituta za plućne bolesti na Golniku, Republika Slovenija, a potom u Klinici za plućne bolest Jordanovac, najprije kao smjenska sestra, a potom glavna sestra odjela i Kliničke bolnice Jordanovac. Nakon spajanja s KBC -Zagreb, obnaša dužnost glavne sestre Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC-Zagreb.

Bila je član radne grupe za izradu Akreditacijskih standarda i edukator edukatora za uvođenje Akreditacijskih standarda u bolničke zdravstvene ustanove u Agenciji za akreditaciju i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite, Ministarstva zdravlja, 2011. i 2012. godine. Edukator i mentor zdravstvene njege, Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, je od 1986. godine.

Djelujući na stručnom planu u Hrvatskoj komori medicinskih sestara, autor je, suradnik i recenzent brojnih publikacija, od kojih se posebno ističu Sestrinske dijagnoze 1 i 2 (sa suradnicima) te Standardizirani postupci u zdravstvenoj njezi. Jedan od najvažnijih projekata koje je vodila je izrada Sestrinske dokumentacije i njezinog elektroničkog oblika.

Aktivno sudjeluje na stručnim sestrinskim skupovima kao organizator i predavač. Bila je član tima unutarnje ocjene provođenja akreditacijskih standarda u KBC-u Zagreb, mentor zdravstvene njege studentima sestrinstva, te edukator za uvođenje sestrinske dokumentacije.

Od 2008. godine je dopredsjednica Komore i predsjednica Stručnog vijeća. Stručno djeluje u Hrvatskom pulmološkom društvu HUMS-a, a od 2011. godine u Hrvatskom torakalnom društvu, a od 23.05. 2016. godine izabrana je za predsjednicu Hrvatske komore medicinskih sestara. Od 2018. godine postaje i aktivnim članom Alumni Zdravstvenog veleučilišta.

Foto: Screenshot