Nezapamćen sudar vlakova kod Novske: Ima mrtvih i puno ozlijeđenih

Nezapamćen sudar vlakova kod Novske: Ima mrtvih i puno ozlijeđenih

Najmanje tri osobe poginule su u sudaru putničkog i teretnog vlaka koji se u petak navečer oko 21 i 30 sati dogodio između Novske i Rajića

Sudarili su se teretni i putnički vlak u okolici Novske. Puno je ozlijeđenih, a akcija spašavanja je u tijeku.

Kako doznajemo od ravnatelja Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josipa Kolodzieja, njima je pristiglo 11 ozlijeđenih osoba. Obrada je u tijeku pa će se o težini ozljeda više znati naknadno, ali kaže da ima i teže ozlijeđenih.

Novinarka HRT-a Matea Šeparović javlja da su svi preminuli hrvatski državljani, a od 11 ozlijeđenih osam su strani državljani.

Žurne službe na terenu

“Oko 21.35 stigla je dojava da je u mjestu Rajić putnički vlak udario u zaustavljeni teretni vlak. Sve žurne službe su na terenu i pomažu unesrećenim ljudima”, javila je PU sisačko-moslavačka.

Nesreća se dogodila oko 2 km od postaje Rajić (Novska) prema Okučanima. Na mjesto nesreće upućene su ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasci, policija, pripadnici HGSS-a, djelatnici Hrvatskih željeznica, načelnik Stožera civilne zaštite Novske i voditelj Županijskog centra 112 Sisak.

Hrvatski crveni križ javlja da su njihovi timovi na putu prema Novskoj te da su ostali interventni timovi u stanju pripravnosti i spremni su djelovati čim za to bude postojala potreba.

Mediji pišu da je putnički vlak vozi oko 100 kilometara na sat.

.Premijer Andrej Plenković u društvu ministara obišao je mjesto nesreće kod Novske gdje ima više smrtno stradalih i ozlijeđenih.

“Nalazimo se u Novskoj, predjelu Rajić gdje je došlo do željezničke nesreće i gdje je vlak na relaciji Vinkovci – Novska naletio na teretni vlak koji je stajao. Tu je prema sadašnjim podacima smrtno stradalo 3 ljudi, 11 je ozlijeđeno. Oni su prevezeni u Pakrac (1 osoba), Novu Gradišku (7 osoba) i Slavonski Brod (3 osobe). Ima i teže ozlijeđenih, ali prema informacijama liječnikama u ovom trenu nitko nije životno ugrožen”, rekao je.

Ne znamo je li još netko stradao. Utvrdit će se razlozi nesreće. Izražavamo sućut obiteljima poginulih, izražavamo žaljenje da se ovako nešto dogodilo. Nekoliko osoba su hrvatski državljani, a nekoliko strani državljani. Obitelji će dobiti te podatke od Crvenog križa u Novskoj.”

Plenković na mjestu nesreće: Foto: Twitter

“Pričao sam ovdje s ljudima iz Ministarstva prometa i Hrvatskih željeznica, oni ne pamte ovakvu nesreću gdje je sudjelovao putnički vlak”, rekao je.

“Budući da je riječ o lokalnoj liniji, on staje na puno stanica. Nesreća se dogodila desetak minuta prije krajnje destinacije. Za sad nemamo drugih informacija”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje radi li se i o migrantima.

Bilo je 13 putnika u putničkom vlaku, a jedna osoba u vlaku koji je stajao, i to strojovođa.

Dodao je da će se i brzina vlaka moći naknadno utvrditi.

“Postoje indicije o smrtno stradalim osobama, ali kad se pouzdano utvrdi o kome je riječ, objavit će se”, dodao je.

Govoreći o teretnom vlaku koji je stajao istaknuo je da se najvjerojatnije radi o kvaru, ali da trenutno nemaju sve informacije trenutno.

“Ja sad kao predsjednik Vlade i ministrima i gradonačelnicom, došli smo vidjeti, službe su brzo reagirale. Zahvaljujem svima koji su pomogli. U ovom trenutku ne možemo o detaljima”, rekao je Plenković. “Moguće je da će se pronaći još neka žrtva. Zasad pouzdano znamo samo za tri osobe”, dodao je.

Promet je u prekidu. “Dok ne dođu odgovarajuće službe koja će pomoći da se pruga očisti, do tad promet nije moguć. Svi ostaju na terenu”, rekao je.

Gradonačelnica Novske Marija Kušmiš nakon premijera je rekla:

“Nažalost večeras se dogodila strašna nesreća. Nakon dojave žurne službe su reagirale. Moram izraziti sućut i reći da su svi ozlijeđeni na vrijeme zbrinuti i da stojimo na raspolaganju obiteljima unesrećenih i smrtno stradalih.”

Zlatko Pješ, zapovjednik javne vatrogasne zajednice grada Novske, rekao je: “Jednu smo osobu izvlačili. Radi se o osobi starije životne dobi, više mogu reći na Hitnoj. Vatrogasci su imali samo spašavanje ove osobe, ostali su bili izvan vlaka.”

Naslovna fotografija: Crveni križ