Nezapamćena kritika Andreja Plenkovića: “On je Plenkošenko, despot bizantinskog tipa”

Nezapamćena kritika Andreja Plenkovića: “On je Plenkošenko, despot bizantinskog tipa”

Bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić komentirao je u Newsroomu za N1 podnošenje izvještaja aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u Saboru o radu DORH-a u 2019.

Olujić je na početku primijetio da je Hrvoj Šipek podnosila izvještaj o radu DORH-a za 2019., za razdoblje kad je DORH vodio Dražen Jelenić, a ne ona. Olujić je to nazvao “indikativnim”.

“Očito su saborski zastupnici dobro ciljali stvari”, komentirao je Olujić niz pitanja zastupnika čelnici DORH-a, “da su uočili glavne probleme u radu DORH-a.”

“Među njima je bio i jedan izvrstan kandidat”

“Istodobno mi se čini da glavna državna odvjetnica, neću reći da nije iskrena, nego da bježi od odgovornosti. One odlučnosti i hrabrosti hrabre i odlučne domobranske kćeri, koju smo navikli (vidjeti) u izborno vrijeme, kad je obećavala brda i doline i apsolutne samostalnosti i neovisnosti DORH-a u postupanju, posebno kad je riječ o ostvarivanju funkcije kaznenog progona, gotovo da nije ništa ostalo”, ocijenio je.

Vratio se dalje na njeno imenovanje na vrh DORH-a:

“Došla je na mjesto glavne državne odvjetnice isključivo odlukom, da ne kažem dekretom, Vlade Republike Hrvatske na čelu s njezinim premijerom gospodinom Plenkovićem, ne samo kao premijerom, nego i kao predsjednikom HDZ-a i posve je sigurno da je Zlata Hrvoj Šipek, koja potječe iz građansko-upravnog odjela državnoodvjetničke organizacije, osoba koja nije ispunjavala najbolje kriterije za tu dužnost.”

Govoreći o tome da je tada bilo i drugih kandidata, dodao je:

“Među njima je bio jedan izvrstan kandidat, gospodin Veljko Miljević.”

Voditelj je podsjetio na najnovije napise o njenoj zamjenici.

“Odlučila je nagraditi političku lojalnost gospođe Barice Novosel, da je s pozicije savjetnice ministra pravosuđa dovede u DORH za svoju zamjenicu, mimo zakonom propisanih kriterija”, odgovorio je Olujić u tom dijelu i zaključio da između njih dvije postoji značajan prijateljski odnos.

Rekao je da i to pokazuje da u pravosuđu dolaze na funkcije isključivo osobe od političkog povjerenja, a kad je voditelj istaknuo da je premijer Andrej Plenković u Saboru rekao da toga više nema, Olujić je kazao:

“Plenković je najmanje promijenio sebe”

“To je apsurdno, gotovo netočno. Osim toga, gospodin Plenković posljednjih godina brani nešto što je neobranjivo.”

Rekao je da Plenković nije promijenio niti Hrvatsku niti HDZ, kako je obećao.

“Čini mi se da nije promijenio niti sebe, bolje reći, najmanje je promijenio sebe”, konstatirao je i pojasnio:

“Svi smo očekivali više od gospodina Plenkovića, ali ne i da će u vrijeme kad je zagospodario hrvatskom političkom scenom nestati one temeljne vrednote ustavnog poretka, kao što su višestranački demokratski sustav, načelo trodiobe vlasti ili vladavine prava, koja u dobu Plenkovića ne postoji.”

“Činjenica je da se imenovanja na ključne pozicije na razini kako sudačke, tako i državnoodvjetničke organizacije provode isključivo po političkim kriterijima, po kriteriju političke poslušnosti i podobnosti, članskih iskaznica, pa ako hoćete čak i krštenica nekih osoba, koje su se krstile u 40-im i kasnijim godinama svoje dobi”, rekao je Olujić.

Ocijenio je potom da je načela stručnosti, sposobnosti i dostojnosti najmanje ostalo u izboru pravosudnih dužnosnika, što je zakonom propisano:

“Od stručnosti, sposobnosti i dostojnosti u Plenkovićevoj vladavini danas, kada je riječ o izboru osoba na ključnim pozicijama, kako kada je riječ u DORH-u tako i u pravosuđu, prije svega mislim na početak rada Visokog kaznenog suda, na imenovanje osobe koja obnaša poslove sudske uprave predsjednika Visokog kaznenog suda, pa ako hoćete i čirtav niz drugih pravosudnih imenovanja, nije ostalo ništa.”

Krunislav Olujić rekao je da su sudačke imovinske kartice “na sreću” postale javno dostupne

“Možemo vidjeti u kakvom pravosudnom okruženju živimo”, rekao je dalje i objasnio svoj stav:

“Imamo HDZ-ovo pravosuđe, koje pada na svom povijesnom ispitu. Kad pogledate te imovinske kartice, možete vidjeti da je pravosuđe iznjedrilo čitav niz, ne hrvatskih sudaca, nego hrvatskih krezova, koji su bogati poput grčkih mitoloških mitova.”

Rekao je da je jako puno od te imovine navedeno da je stečeno darovanjima i ugovorima o doživotnom uzdržavanju.

“Mislim da se neće ništa dogoditi, da je već prekasno”, odgovorio je na pitanje može li se očekivati da se po tom pitanju nešto popravi.

Olujić se nakon svega toga, rekao je, ne čudi što građani gube povjerenje javnosti u rad pravosuđa. Voditelja je zanimalo da prokomentira situaciju u kojoj je Josip Vitez, direktor Komunalca iz Požege, predao USKOK-u kompromitirajući snimku s gradonačelnikom Požege Darkom Puljašićem, da bi za to vrlo brzo saznali oni koji su ga pritiskali Požega Puljašić, kao i da u tom slučaju nije bilo nikakvog pomaka dok te snimke nije objavio i novinar Drago Hedl.

“Ovog puta i DORH izgubilo je vjerodostojnost, pa tako i Zlata Hrvoj kad negira, a to sam maloprije i čuo, ne samo pokušaj, nego i curenje bilo kakvih informacija. Pa sjetite se prekida istraga u slučaju gospođe kninske princeze Rimac, sjetite se JANAF-a i afere s Draganom Kovačevićem i bacanja onih njegovih mobilnih uređaja u Savu. Pa sama činjenica da je gospodin Plenković negirao da je bilo što znao, iako je po defaultu znao ili barem morao znati za sve što se zbiva barem vezano za predsjednika uprave JANAF-a Dragana Kovačevića koji je bio pod mjerama, a ponovno je kandidiran odlukom samog Plenkovića”, kazao je Olujić.

“Žao mi je što ću izreći misao da smo njegovim (Plenkovićevim) dolaskom na vlast ovoga puta dobili jednog prosvijećenog apsolutista ili autokrata i meni se čini da smo u najgorem bizantinskom smislu dobili jednog despota bizantskog tipa, koji pomalo podsjeća na jednog istočnoeuropskog diktatora kojega s pravom, po njegovom imenu i prezimenu mogu nazvati Plenkošenkom”, dodao je, da bi na kraju za šeficu DORH-a kazao:

“Hrvoj Šipek nastavlja tradiciju kadroviranja u najboljoj tradiciji njenih prethodnika.”

Foto: Hina