Nijemci ne vole AstraZenecu: U Baden-Württemberg stiglo 100 800 doza, a cijepilo se samo 309 građana

Nijemci ne vole AstraZenecu: U Baden-Württemberg stiglo 100 800 doza, a cijepilo se samo 309 građana

Njemački građani ne pokazuju veliku spremnost na cijepljenje. List Bild smatra da bi ih motiviralo javno cijepljenje kancelarke Merkel. Problem je i odbijanje građana da se cijepe cjepivom AstraZenece.

Nijemci nisu baš pohrlili na cijepljenje kao što se prvotno očekivalo, piše u svom današnjem izdanju najčitaniji njemački list Bild. Posebni problem predstavlja cjepivo proizvođača AstraZeneca u koje građani očito nemaju preveliko povjerenje. Kako izvještava Bild, do sada je iskorišteno samo 11 posto raspoloživih doza. Tako je u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg upotrijebljeno samo 309 od ukupno 100.800 doza, a u Brandenburgu – nijedna.

Bild smatra da bi građane na cijepljenje svojim primjerom trebala potaknuti kancelarka Angela Merkel. No ona je izjavila: „Cijepit ću se kad na mene dođe red.” I od toga ne odstupa. Kako navodi njemački list, mnogi političari i stručnjaci smatraju da griješi.

„Sigurno bi bio vrlo pozitivan signal kada bi se kancelarka Merkel i predsjednik Steinmaier uskoro javno cijepili. To stvara povjerenje”, izjavio je za Bild Michael Theurer, potpredsjednik kluba zastupnika liberala u saveznom parlamentu. U članku se također podsjeća da su se američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu već cijepili pred kamerama te da je u njihovim zemljama spremnost građana na cijepljenje znatno veća nego u Njemačkoj.

„Ako se poznate osobe, prije svega kancelarka, cijepe uz odgovarajuću inscenaciju, to sigurno ima odjeka i potiče građane na cijepljenje”, smatra i Dirk Benninghoff, šef najveće njemačke PR agencije „fischerAppelt”.

Njemačka vlada je od 27. prosinca do danas na kampanju za poticanje na cijepljenje već potrošila 25 milijuna eura, ali, kako smatra Bild, bez uspjeha. Ovaj list upozorava da je bolja reklama hitno potrebna, budući da se u pojedinim domovima za njegu starijih i nemoćnih cijepiti nije željelo više od 50 posto osoblja.

Bild citira i izjavu poznatog virologa Christiana Drostena, koji je član kancelarkinog savjetničkog tima za korona-krizu. On je rekao da je cjepivo AstraZenece daleko bolje nego što se misli: „Cjepiva koja imamo su ekstremno dobra u usporedbi s onim što smo mogli očekivati.”

I savezni ministar zdravstva Jens Spahn je upozorio da ne treba potpasti pod tuđi utjecaj i dovoditi u pitanje „cjepivo s odobrenim i djelotvornim sastojkom”.