Kako stoje cijene sladoleda ovog ljeta? Dok je na Jadranu situacija s cijenama često “koma”, u Njemačkoj građani sve češće žale na visoke cijene omiljenog ljetnog deserta. Prema najnovijem istraživanju agencije YouGov, koje je Fenix Magazin prenio, čak 64 posto Nijemaca smatra da su cijene kuglice sladoleda “često” ili “uvijek” previsoke. Samo 30 posto ispitanika smatra da su cijene “uglavnom primjerene”, dok je 6 posto ostalo bez komentara. Anketa je provedena krajem svibnja 2025. godine na uzorku od 2.032 odrasle osobe diljem Njemačke.
U velikim njemačkim gradovima cijena kuglice najčešće prelazi 1,50 eura, a ponekad može dosegnuti i više od 2 eura. Kada su upitani koliko su spremni platiti, 60 posto građana kaže da bi prihvatili cijenu između 1 i 1,50 eura, dok 28 posto ne bi imalo ništa protiv da cijena bude do 2 eura. Samo 6 posto ispitanika spremno je platiti i više. Osim što su govorili o cijenama, Nijemci su otkrili i svoje omiljene okuse: čokolada je i dalje najpopularniji izbor, a slijede vanilija, stracciatella, lješnjak i limun, piše Fenix Magazin.
A onda taj šparni Nijemac dođe u hrvatsku i doživi cijenovni šok.
Jedan slovenski turist podijelio je svoje iskustvo iz Medulina, gdje je za četiri kuglice sladoleda platio čak 21 euro – što znači da jedna kuglica stoji više od 5 eura, prenosi 24sata.
Turisti iz Njemačke i Austrije za Dnevnik.hr istaknuli su da im je hrana u Hrvatskoj skuplja nego u njihovim zemljama. Navode primjer male porcije krumpirića, čija cijena premašuje vrijednost pet kilograma krumpira u trgovini. Sladoled koji u Njemačkoj stoji oko 1,5 eura, u Hrvatskoj se prodaje po 3 do 5 eura.
Na Redditu je jedan Austrijanac podijelio račun iz Poreča – za punjenu pljeskavicu i porciju ćevapa platio je 40 eura. Spominju se i burgere od 22 eura, palačinke za 6, lignje po 18 eura te svježa riba koja doseže i 110 eura po kilogramu. Kava s mlijekom može koštati i do 6 eura.
Turistkinje iz Belgije ispričale su da im se domaćica na Pagu ispričavala zbog cijene kampa – 89 eura po noćenju. “Divna zemlja, ali više se ne vraćamo”, rekle su.
No, stručnjaci naglašavaju da postoje i razumnije cijene. Predsjednica Udruženja ugostiteljstva HGK Jelena Tabak ističe kako ponuda i kvaliteta variraju, pa tako i cijene. Direktor TZ Dubrovnika Miro Drašković poručuje da Dubrovnik ima svoj standard, ali i kvalitetu. Boris Žgomba iz HGK-a dodaje kako ima prostora za korekciju cijena te da treba gledati širu sliku turizma.
Ipak, postoje i pozitivna iskustva. Jedan čitatelj objavio je račun iz Poreča – za burek i pitu platio je 3,5 eura, što je, kaže, manje nego na nekim mjestima u unutrašnjosti Hrvatske. Korisnici na Redditu poručuju: “Normalnih cijena ima – samo ih treba znati pronaći.” Savjetuju turistima da prije ulaska provjere jelovnike i cjenike.