Nino Raspudić: Mučna je obiteljska situacija šefa zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana

Nino Raspudić: Mučna je obiteljska situacija šefa zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić bio je gost Newsrooma u kojem je s našom Ankom Bilić Keserović razgovarao o političkim aktualnosti u Hrvatskoj.

“Komentiranje HDZ-ovih afera, bahatosti i bezobrazluka mi je otkrivanje tople vode, to kao da govorimo da je Lionel Messi dobar nogometaš. To više svi znaju, iluzorno je dalje tupiti o tome.  Situacija šefa zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana je mučna obiteljska situacija. Nitko kao punoljetna osoba ne treba biti odgovoran za ono što čini drugi član njegove obitelji. To može biti otegotna okolnost za izbor Ivana Turudića jer je bio dio vijeća koji dosnosi povoljnu odluku za člana obitelji važne osobe u HDZ-u. Dijelom bi se to moglo interpretirati kao sukob interesa. Ne znam je li se Turudić mogao izuzeti iz te odluke. Ali, treba biti pravedan i ponuditi i drugo tumačenje, a to je da smo mi mala zemlja i da se ovakva preklapanja mogu dogovirit”, rekao je Mostovac Nino Raspudić. Navodi da mu je zanimljivo što se digla medijska buka samo oko jednog kandidata.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: NIJE TRANSPARENTAN: Mate Rimac skriva jednu jako bitnu informaciju od javnosti iako mu je država dala čak 180 milijuna eura

“Čini mi se da je Turudić taj koji privlači pozornost i diže prašinu, a da će oni provući nekog drugog. Ne vidim po čemu bi bio sporan Turudić, a ne bi bio sporan Emilijo Kalabrić koji je dio tima Zlate Hrvoj Šipek. Pozicija glavnog državnog odvjetnika u Hrvatskoj je toliko iskompromitirana da se mislilo da ne može gore, a onda se sa Zlatom Hrvoj Šipek vidjelo da može gore. Nemojmo imati iluzije da tu može doći do neke promjene”, kazao je.

Komentirao je i nadolazeće parlamentarne izbore te moguće koalicije.

“Most se nije bilo kom nuđao, mi imamo jasno definirane vrijednosti. Uvjeren sam da će Most biti najjaača oporbena lista. Eventualno će HDZ imati više, ali i to je upitno. Imat ćemo puno, puno više mandata nego prije. Logično je da će HDZ-ovci glodati kost do kraja te će izbori biti tek u rujnu. Plenković će morati procijeniti isplati li mu se parlamente izbore imati prije europskih izbora ili poslije. Oni sve karte bacaju na to da ljudima ogade politiku. Mogu raspustiti Sabor 15.6. pa tad izbori moraju biti između 15. srpnja i 15. kolovoza, ali onda je pitanje kad su čiji na godišnjim odmorima. Ako oni na datum 22.3. raspuste Sabor, izbori će se održati u vremenu od konca travnja do konca svibnja”, zaključio je.

Podsjetimo, nakon što je više od tri godine odgađala odlazak na odsluženje zatvorske kazne Vinka Luetić-Herman, majka predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana sada je uspjela potpuno izbjeći zatvor u aferi s namještanjem invalidskih mirovina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Milanović žestoko odgovorio pravobraniteljici pa otkrio da Damir Habijan “nije cvijeće”: Evo kako je ministar izvrijeđao predsjednika 10. ožujka 2023. godine

Luetić-Herman je još 2020. pravomoćno osuđena za korupciju koja je otkrivena u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO). Proglašena je krivom i osuđena na 16 mjeseci zatvora jer je uzimala mito kao predsjednica povjerenstva koje je određivalo visinu invaliditeta potrebnog za određivanje visine invalidske mirovine.

Riječ je o aferi otkrivenoj još 2011. godine kada je uhićen Drago Rubala, poznati liječnik i radijski voditelj, koji je, kako je utvrđeno tijekom postupka, kao nekadašnji načelnik Odjela medicinskog vještačenja u HZMO-u Područne službe u Zagrebu organizirao seriju malverzacija, javlja N1.

U dogovoru s Ivanom Ostoićem, vještakom varaždinske podružnice – za iznose od 1.000 do 7.500 eura sređivao je mirovine bez obzira jesu li podnositelji zahtjeva imali uvjete za invalidnost. Novac od mita među sobom su dijelili.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: NA SPECIJALNOM ZADATKU: Zekanović ima zagarantirano mjesto u Otvorenom. Zato tako srčano brani Plenkovića

USKOK je dokazao da je u tom lancu sudjelovala i Vinka Luetić-Herman. Ona je u zamjenu za mito ljudima koji su preko posrednika kontaktirali povjerenstvo sređivala više invalidske mirovine. Uz nju je bila osuđena i članica povjerenstva Nevija Buković koja je, kao i majka šefa gradskog HDZ-a, dobila 16 mjeseci zatvora. Obje su morale vratiti 70 tisuća kuna primljenog mita.

Inače, Rubala je sve prvi piznao. Vinki Luetić-Herman nepravomoćnu presudu Županijski sud u Zagrebu izrekao je još 2015., ali ju je Vrhovni sud RH potvrdio tek početkom 2020. godine.

Prvi poziv za odlazak na odsluženje kazne dobila je u travnju 2021., no sve je uspješno odgađala do lanjskog ljeta. Njezini zdravstveni problemi bili su razlog tome. Sud joj je molbe za odgodom zatvora zbog lošeg zdravlja prihvaćao.

No, na kraju je su joj je zadnja molba odbijena, te se morala konačno javiti u zatvor.

Tada Hermanova mama povlači novi potez – traži od Županijskog suda u Zagrebu da joj ublaži kaznu.

Ističe da osim, u ovom slučaju, nikada nije osuđivana, a od počinjenja kaznenog djela prošlo je puno vremena. Osim toga ukazivala je i na svoju visoku životnu dob, te dodatno pogoršano zdravlje.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ju odbija, a ona žalbu ulaže Visokom kaznenom sudu RH. Vijeće tog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, aktualnog kandidata za glavnog državnog odvjetnika, ublažava joj kaznu.

Sada Vinka Luetić-Herman više ne mora u zatvor. Izrečena joj je uvjetna osuda – 16 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina.

“Osuđenica je već vratila 68.138 kuna od ukupno 73.000 kuna imovinske koristi što su joj oduzete pravomoćnom presudom. Osim toga, nakon pravomoćnosti njezino se zdravlje značajno pogoršalo, a više nikada nije došla u sukob sa zakonom. Da je to vrednovano ranije zasigurno bi dobila blažu kaznu”, navodi vijeće Visokog kaznenog suda RH.

“Uvjetnu kaznu smatramo primjerenom kako počiniteljici kaznenog djela, tako i izražavanju društvene osude onoga što je napravila. Ova presuda jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, ali i utječe na počinitelja i sve ostale da ne čine kaznena djela”, zaključuje se u obrazloženju presude.

Foto: Hina