Nino Raspudić tvrdi da je Plenković potpuno nemoćan: Od lovca je postao lovina

Nino Raspudić tvrdi da je Plenković potpuno nemoćan: Od lovca je postao lovina

Politički analitičar Nino Raspudić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualnu političku situaciju.

Smatra da situacija komešanja u HDZ-u nije ništa novo. “Nije ništa iznenađujuće, ne gledamo ovaj film prvi put, gledali smo kad je padao Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko. Gledamo reprizu istog tragikomičnog komada, samo ovaj put je zabavnije”, rekao je Raspudić.

Smatra da je izjava šefa HDZ-ove kampanje, Roberta Kopala, da je za izborni neuspjeh kriv crni labud, potpuno promašena. “Onaj tko je pratio situaciju i nije zaljubljen u sebe kao što Andrej Plenković jest, bilo je jasno da će HDZ proći ovako kako je prošao. Ne možete se bahato odnositi prema stotinama tisuća birača i kad vam ne daju povjerenje reći da je to svjetsko čudo”, rekao je Raspudić.

Stava je da je najava obračuna i razotkrivanje unutarnjeg neprijatelja te traženje izvješća zbog izbornog neuspjeha u HDZ-u zapravo pokazatelj nemoći. “Time Plenković samo može ubrzati svoj pad. Pitanje je percepcije. Kad HDZ-ovci osjete da je vođa slab i da će zbog njegove politike ostati bez vlasti, postanu vrlo okrutni prema vođi. Nije ih mogao ustrojiti da članstvo izađe i glasa, pa ne vidim koje ljudstvo ima da izlazi na teren i kažnjava nepoćudne”, rekao je Raspudić.

“Plenković i HDZ imaju cijeli niz problema. Ono o čemu se vrlo malo govorilo je podatak da su ostvarili najlošiji rezultat u povijesti. Ovaj rezultat je gori od onog Jadranke Kosor na parlamentarnim izborima 2011., jer treba vidjeti na kojoj izlaznosti je to dobio. Ovaj rezultat je po njih puno gori nego što se čini na prvi pogled. Drugo je što su im koalicijski partneri ostvarili katastrofalan rezultat, a HDZ nema ni neki koalicijski potencijal. Plenkoviću ostaje eventualno mogućnost velike koalicije, a upitno je mogu li i tako stvoriti većinu”, rekao je Raspudić.

Smatra da je moguće i realno da je Davor Ivo Stier spreman ujediniti HDZ, ali da je problem desne oporbe taj što ne žele da na čelo HDZ-a dođe Stier, jer im on sužava prostor i uzima glasove. “Plenković je u Lisinskom, kad su svi jednoglasno izabrali Karamarka i pljeskali mu, prvi na Saboru rekao da stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Da je HDZ dobro prošao na ovim izborima, Plenković bi vrlo brzo krenuo u završetak čistke. Ovako će unutarstranački izbori biti prije parlamentarnih i rezultat će biti vrlo neizvjestan”, rekao je Raspudić.

Upitan hoće li Plenković ići u rušenje Milijana Brkića, Raspudić je rekao: “Da je dobio šest mandata, krenuo bi brutalno i nemilosrdno, da je dobio pet mandata išao bi u rušenje Brkića, a s četiri mandata Plenković od lovca postaje lovina.”