Njemački institut objavio kolika je prosječna starost umrlih od koronavirusa

Njemački institut objavio kolika je prosječna starost umrlih od koronavirusa

Epidemiološki institut Robert Koch smatra da je Njemačka na dobrom putu ka kontroliranju epidemije koronavirusa i pozvao je u utorak građane da se i dalje drže pravila o suzbijanju širenja zaraze kako bi zemlja ostala u relativno dobrom položaju.

“Mi želimo obraniti ovaj uspjeh i to nam može i uspjeti ako se budemo držali određenih pravila”, rekao je Lothar Wieler, direktor Instituta Robert Koch u Berlinu, na čije se analize oslanja njemačka vlada.

On je naglasio kako je sada “iznimno važno” držati se pravila o razmaku i ograničavanju društvenih kontakata, javlja N1.

“Mi ne želimo preopteretiti zdravstveni sustav i ne želimo da ljudi umiru od virusa”, rekao je Wieler. On je dodao kako zdravstveni sustav u Njemačkoj trenutno raspolaže s dovoljno kapaciteta.

Wieler je komentirao i ponovni porast reprodukcijskog broja u Njemačkoj koji je prošlog tjedna iznosio 0,7, a trenutno je dosegao razinu od 0,97 što znači da jedna zaražena osoba zarazi još jednu osobu. Kao trajni cilj u borbi protiv pandemije kancelarka Angela Merkel je navela potrebu trajnog zadržavanja reprodukcijskog broja na razini ispod 1.

Lothar Wieler smatra da je reprodukcijski broj “samo jedna od vrijednosti” u praćenju pandemije.

“Reprodukcijski broj je važan pokazatelj, ali nije jedini i ne bi se trebalo oslanjati samo na tu vrijednost. Ja zaista ne želim da se rasprava koncentrira samo na tu brojku”, rekao je Wieler i ukazao na ogromne regionalne razlike u Njemačkoj kada je reprodukcijski broj u pitanju.

Kao mnogo važniji aspekt Wieler je naveo mogućnost praćenja novih zaraza.

“Zdravstveni uredi su trenutno u stanju pratiti izvor zaraze kod oko 1.000 novozaraženih dnevno. Taj broj koji se može pratiti trebalo bi stalno povećavati i zbog toga treba na sve moguće načine podupirati rad lokalnih zdravstvenih ureda”, rekao je Wieler.

Institut Robert Koch je kritizirao i raspravu o potrebi planiranog stvaranja “imuniteta krda” te ove ideje nazvao “opasnim” i “naivnim”. „Stvaranje imuniteta krda u ovom slučaju je neprihvatljivo.

Virus je preopasan i i teško ga je kontrolirati. On uzima sve. S njim se ne može pregovarati“, pojasnio je Wieler.

Institut je prije toga priopćio kako se koronavirusom do sada u Njemačkoj zarazilo 156.337 osoba od čega je, prema procjenama, 117.400 ozdravilo.

Do sada je od posljedica zaraze umrlo 5.913 osoba. Prema istim informacijama stopa smrtnost od koronavirusa u Njemačkoj iznosi 3,8 posto a prosječna starost umrlih je 81 godina.

“Smrtnost je i dalje visoka jer imamo problem izbijanja infekcije u staračkim domovima i bolnicama, gde se nalaze rizične skupine”, kazao je Wieler.

Foto: Alessandro Di Marco/EPA/HIna

Facebook Comments