Njemački ministar zdravstva je opasan čovjek: Bilo bi pogubno kada bi se Beroš i Plenković ugledali na njega

Njemački ministar zdravstva je opasan čovjek: Bilo bi pogubno kada bi se Beroš i Plenković ugledali na njega

Njemački ministar zdravstva, Karl Lauterbach, pod teškom je paljbom kritičara nakon što je preporučio četvrtu dozu cjepiva protiv Covida za cijelu populaciju, piše Telegraph.

U skladu sa savjetima Europske unije samo bi starije osobe i osobe s povećanim rizikom od virusa trebale primiti i četvrto cjepivo.

Thomas Mertens, predsjednik Stalne komisije za cijepljenje Instituta Robert Koch kaže da ne barata nikakvim podacima koji bi poduprli savjete njemačkog ministra zdravstva.

“Ne možemo neprestano cijepiti čitavu populaciju – uključujući mlade, zdrave ljude – svake godine!”, poručuje uz jasnu napomenu da su trenutne smjernice sasvim dovoljne, javlja Jutarnji list.

No, ranije u petak Lauterbach je upozorio da se Njemačka suočava s “teškom jeseni” i da bi mladi ljudi morali razmisliti o primanju četvrte doze cjepiva.

“Ako netko želi uživati u ovom ljetu i ne riskirati bolest, onda preporučujem cijepljenje i dogovor s obiteljskim liječnikom!”, izjavljuje Lauterbach za Spiegel.

Dodao je i da smatra da će Institut Robert Koch naposljetku slijediti njegovu preporuku.

Međutim, neki od vrhunskih njemačkih virologa brzo su kritizirali prijedlog ministra zdravlja.

Profesor Alexander Kekule, direktor Instituta za istraživanje biosigurnosti u Halleu, kaže: “Lauterbach izigrava povjerenje stanovništva, svaki put kad daje osobne preporuke koje odstupaju od onih Stalne komisije za cijepljenje. Tvrdnje da nakon četvrtog cijepljenja više nema rizika zaraze Covidom su krajnje pogrešne!”

Profesor Klaus Stohr, epidemiolog, označio je preporuku ministra zdravstva “opasnom”, rekavši za Welt: “Ovo je neodgovorna komunikacijska politika.”

Broj slučajeva Covid-19 u stalnom je porastu u Njemačkoj otkako je zemlja u travnju ukinula većinu svojih ograničenja.

Više od 109.000 slučajeva prijavljeno je samo u četvrtak, sa sedmodnevnim prosjekom od oko 91.000 novih infekcija zabilježenih ovaj tjedan, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins.