Njemačko ministarstvo pravosuđa očitovalo se o udbašima Perković i Mustač: Evo što su rekli

Njemačko ministarstvo pravosuđa očitovalo se o udbašima Perković i Mustač: Evo što su rekli

NJEMAČKO ministarstvo pravosuđa je u očitovanju za Index potvrdilo da nema nikakvih pravnih zapreka da Hrvatska pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Cijelu je priču pokrenuo apel šestorice generala upućen predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, u kojem su tražili da dvojica bivših udbaša, osuđenih za organizaciju ubojstva u Njemačkoj, budu pomilovana zbog zasluga u Domovinskom ratu.

Milanović je govorio da neće nikoga pomilovati tijekom mandata

Milanović je pak prethodno rekao da neće koristiti ovlast pomilovanja jer je smatra “faraonskom” i anakronom, ali je nakon generalskog pisma promijenio ploču i počeo izjavljivati da će razmisliti o svemu još jednom.

Pritom je to pismo postalo i novi prijepor između Milanovića i premijera Andreja Plenkovića te izazvalo i podjele u veteranskim redovima. Neki smatraju da Perkovića i Mustača treba pomilovati, drugi da ne treba. Mnogi se pitaju što bi učinio Franjo Tuđman. Rijetki se pitaju što je pravedno.

Sukob s Njemačkom zbog Lex Perkovića

Index je zanimalo kako bi na pomilovanje Perkovića i Mustača reagirala Njemačka. Oni su osuđeni tek kada su bili izručeni u München, što je Milanović svojedobno pokušao spriječiti kao premijer famoznim Lex Perkovićem. Rezultat je bio zahlađenje odnosa Berlina i Zagreba te nedolazak Angele Merkel u Zagreb na ceremoniju ulaska Hrvatske u EU.

Može li se očekivati da bi pomilovanje dvojice u Njemačkoj osuđenih udbaša izazvalo novo zahlađenje odnosa s Njemačkom? Bi li ministarstvo pravosuđa Njemačke smatralo da je pomilovanjem izigrana minhenska presuda?

Po odgovoru koji je dobio Index od njemačkog ministarstva pravosuđa, čini se da Njemačka nema problema s mogućim pomilovanjem.

“Kao što je to uobičajeno u ovakvim slučajevima, Federalno ministarstvo pravosuđa ne komentira konkretne pravne slučajeve”, napomenuli su na početku.

“Država izvršenja (ovdje: Hrvatska) može dati amnestiju ili pomilovanje”

Ali su i jasno odgovorili.

“Općenito, o pravnoj situaciji mogu vam reći sljedeće: razmjena pomoći u ovrsi u odnosu na Hrvatsku u pogledu sankcija koje uključuju lišenje slobode, kao što je zatvor, odvija se u Njemačkoj prema nacionalnim pravnim propisima koji odražavaju europsku regulativu provedbom Okvirne odluke 2008/909 od 27. studenog 2008”, navode u odgovoru koji potpisuje glasnogovornica Rabea Bönninghausen.

Pa dodatno pojašnjavaju: “Članak 19. navedene okvirne odluke propisuje da država izdavateljica (ovdje: Njemačka), kao i država izvršenja (ovdje: Hrvatska) mogu dati amnestiju ili pomilovanje.”

Drugim riječima, u skladu s vladajućom pravnom regulativom u Njemačkoj, koja se oslanja na europske regulative, Hrvatska može bez problema pomilovati Perkovića i Mustača. Pravno gledajući, s njemačke strane tu nema nikakvih prigovora.

Foto: Hina