Nimalo utješne riječi ministrice poljoprivrede: Upravo je priznala da će biti nestašica

Nimalo utješne riječi ministrice poljoprivrede: Upravo je priznala da će biti nestašica

O problemima s kojima bi se zbog pandemije koronavirusa mogli suočiti hrvatski poljoprivrednici, a njih sada trebamo, u RTL Direktu smo razgovarali s resornom ministricom Marijom Vučković.

Od danas su tržnice zatvorene. Na pitanje ima li kakve umirujuće riječi za kumice, OPG-ove koji su praktički do jučer živjeli od novca kojeg bi zaradili na svojim štandovima, ministrica je rekla:

“Ja znam da ljude muči neizvjesnost. Mogu reći da se stvaraju kratki lanci opskrbom, da se bude različite poduzetničke inicijative. Nastojat ćemo pomoći”, jasno je poručila i potom više rekla o online platformi koju priprema ministarstvo:

“Takve platforme postoje na poduzetničkoj osnovi, ali evo će i ministarstvo poraditi na tome”, istaknula je.

Na pitanje prijeti li siromašan uskrsni doručak, Vučković odgovara:

“U ovim okolnostima nitko ne može sa sigurnošću tvrditi. No, sudeći prema dnevnim podacima, sugeriraju da će problema biti, ali neće doći do velikih nestašica”, kazala je ministrica.

Na pitanje kako će se kumice s time naći, odgovara:

“Ide naš program koji ide baš malim mikropoduzetnicima i malim OPG-ovima. To su bespovratne potpore malih vrijednosti”, kazala je i dodala da se radi o 50 milijuna kuna.

Kada se radi o EU fondovima, Vučković je istaknula:

“Ne možemo trenutno ništa prelijevati bez Euopske komisije. Imamo prijedloge, uputili smo ih. Bit će rasprava i o našim prijedlozima”, kaže.

Na pitanje postoji li opcija zabrane uvoza hrane i živih životinja iz kontaminiranih područja, kaže:

“U ovom trenutku mi poštujemo pravila Stožera. Mislim da prijevozni putevi funkcioniraju. Ja bi rekla da je veći problem bio nedostatak količina. Na tome radimo, pripremamo Nacionalnu strategiju”, jasno će dodajući:

“Poljoprivrednu proizvodnu treba ojačati i osnažiti. Trebamo podići našu konkurentnost.”