Nobilo ponovno optužio Njemačku i njezinu moćnu tajnu službu: Žali se što su Perkoviću izvadili zub

Nobilo ponovno optužio Njemačku i njezinu moćnu tajnu službu: Žali se što su Perkoviću izvadili zub

Odvjetnik Josipa Perkovića, Ante Nobilo, komentirao je u N1 studiju uživo izručenje svog klijenta Hrvatskoj. Perković bi danas  trebao stići u Remetinec odakle dolazi iz njemačkog zatvora.

“Vjerojatno će me netko nazvati kad on već bude u Remetincu i da izjavu. U svakom slučaju, najkasnije sutra ujutro ću ga posjetiti”, rekao je Nobilo.

Što se tiče daljnje procedure u slučaju Perković, Nobilo predviđa da će njegov klijent najprije četiri tjedna provesti u dijagnostičkom centru u kojemu će se utvrditi u kojoj kaznionici će služiti kaznu.

“Tražit ću detaljan medicinski pregled. On nije imao medicinsku zaštitu kakvu je trebao i bojim se da je došlo do oštećenja njegovog zdravlja. U Njemačkoj su mu otvoreno rekli da oni neće trošiti svoja sredstva jer on će služiti kaznu u Hrvatskoj. Kao primjer, izvadili su čovjeku prednji zub, jedinicu. U 21. stoljeću umjesto popravka, izvadili su čovjeku zub…”, govori Nobilo.

Josip Perković pred njemačkim je sudom osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a u Hrvatskoj mu je kazna preinačena u 30 godina zatvora jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje kaznu doživotnog zatvora. Perkoviću je trenutno ostalo odslužiti još oko 24 i pol godine.

Ipak, Nobilo je optimističan.

“Računam da bi unutar sljedećih godinu, dvije trebao izaći na slobodu. Išli smo s tužbom na Europski sud za ljudska prava jer on nije imao pravo na pošteno suđenje i nepristrani sud. Sudac Dauster je sudio suizvršiocu u prethodnom postupku i stekao preduvjerenje o Perkovićevoj krivici. On se sam morao izuzeti iz postupka, a nije to učinio. Očekujemo da će ta presuda biti ukinuta na Sudu za ljudska prava. Ako pada osnovna presuda, onda padaju i ostale presude, i on mora izaći iz zatvora”, objašnjava. U tom slučaju, uslijedit će novi postupak, a i novo suđenje bi bilo u Njemačkoj.

“U svakom slučaju moramo ‘eliminirati’ pristranog suca”, kaže Nobilo dodajući da u cijeloj karijeri nije vidio suđenje na kojem nije imao apslutno nikakve šanse te da sve njegove analize pokazuju da je iza suđenja stajao BND koji je htio raščistiti stare račune s Perkovićem.

Foto: Daniel Kasap/Hina