Nogomet na dnu jezera – upoznajte zanimljivosti Imotskog

Nogomet na dnu jezera – upoznajte zanimljivosti Imotskog

Imotski se nalazi na granici Dalmacije i Hercegovine, u zaleđu veličanstvenog Biokova.

Od 2013. godine i završetka 4248 metara dugog tunela Sv. Ilija, koji povezuje Dalmatinsku zagoru s Makarskom, Imotski svojim jedinstvenim položajem nudi najbolje od kontinentalnog, pomorskog i obalnog turizma.

Iako ga samo kratka, polusatna vožnje dijeli od prekrasnih plaža Krvavice, Makarske, Baške Vode i Brela, njegova krška klima i sama pruža najbolje za uživanje – primamljive vruće, sunčane dane, kao stvorene za istraživanje, i ugodne, blage noći, idealne za uživanje u čaši vina uz bazen jedne od luksuznih vila koje nudi Imotski .

Modro jezero

Modro jezero, koje svoje ime duguje neopisivoj plavoj boji, poznato je kao jedno od najljepših jezera u Hrvatskoj.

Duga, vijugava staza vodi sve do jezera, čineći ga omiljenim mjestom za planinarenje i kupanje Imoćana.

Iako leži u dubokoj vrtači, ima oscilirajući nivo vode – jezero ponekad potpuno presuši tijekom ljetne sezone.

Svake godine kada jezero presuši, mještani tradicionalno igraju nogometnu utakmicu između momčadi Vukodlaka i Vilenjaka.

Crveno jezero

Manje od dva kilometra od Modrog jezera nalazi se Crveno jezero, jedno je od najdubljih krških jezera u Europi, a ujedno je i jedna od najdubljih speleoloških špilja na svijetu koja je uvijek potopljena.

Ovo fascinantno jezero svoje ime ne duguje boji vode, već prepoznatljivim crvenim stijenama koje ga okružuju.

Njegove litice visoke 241 metar čine ovaj prirodni fenomen toliko teško dostupnim da se iz njegovih dubina rodila priča, priča da nitko nije dovoljno jak da ubaci kamen u vodu Crvenog jezera. Zbog toga ćete uvijek naći poneki auto zaustavljen na cesti iznad njega i mladiće koji se napinju pokušavajući zavitlati kamen iz sve snage i uzburkati površinu jezera.

Tvrđava Topana

Staroslavenska utvrda Topana izgrađena u 10. stoljeću gleda na grad sa strmih litica iznad Modrog jezera.

Topana je kroz povijest imala veliki strateški značaj, a i danas je privlačna posjetiteljima zbog ljepote ruševina i pogleda na grad, stadion Gospin dolac i Modro jezero.

U sklopu tvrđave nalazi se zavjetna crkva posvećena Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog.

Ispod tvrđave nalazi se spomenik hrvatskim braniteljima, rad akademskog kipara Krune Bošnjaka, te niz od 92 kamene stepenice koje vode sve do središta grada i Imotskog trga, a završavaju kraj spomenika jednom od najvećih pjesnika ovog područja, Tinu Ujeviću.

Ako se zbližite s toplim i velikodušnim mještanima tokom vašeg boravka u Imotskom, mogli bi s vama podijeliti nekoliko mjesta za istraživanje koja nisu na svakom turističkom obilasku.

Park prirode Biokovo

Ovo područje ima bogatu povijesnu baštinu i prirodne vrijednosti, uključujući veliku raznolikost staništa, biljaka i životinja. Veliki potencijal ovog područja razlog je zašto je Park prirode Biokovo postao treći UNESCO Geopark u Hrvatskoj.

Ako se nađete na Biokovu, svakako posjetite Biokovo skywalk, staklenu konstrukciju u obliku potkove na 1228 metara nadmorske visine koja izbija 11 metara van litice, pružajući vam spektakularan pogled na jadransku obalu sve do Italije.

Zelena katedrala

Zelena katedrala u Donjem Proložcu jedno je od najpoznatijih marijanskih svetišta Dalmatinske zagore, okružena stoljetnim drvećem koja se prostiru uz rijeku Vrljiku.

Ima netipičan oblik otvorene bazilike s velikim kamenim oltarom što ju čini jednom od najneobičnijih na ovom području..

Stećci

Stećci su monolitni kameni blokovi, vodoravni ili okomiti nadgrobni spomenici koje uglavnom nalazimo uz stare rimske ceste, u ovom slučaju uz put od Salone prema Naroni.

Antičko nalazište stećaka na području između Ciste Velike i Ciste Provo u Imotskoj krajini 2016. godine upisano je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Ovi srednjovjekovni kameni spomenici potječu iz 12. stoljeća, a u Hrvatskoj je poznato više od 400 lokaliteta sa stećcima.

Dva oka

Dva oka, Jezerine, Grbavčeva i Zdilarova jezera – sve su ovo imena dvaju kružnih jezera koja nikada ne presušuju, a zapravo su dva od pet izvora rijeke Vrljike.

Kao i ostala četiri izvora, i ova su jezera poseban ihtiološki rezervat – zaštićeni spomenik prirode.

Prološko blato

Prološko blato je zaštićeni pojas prirode, poplavno područje čiji je samo jedan dio uvijek iznad površine jezera Prolog.

Otočić Manastir, nazvan po franjevačkom samostanu iz 15. stoljeća, brdo je koje za vrijeme velikih voda postaje otok.

Ostaci samostana zaštićeno su kulturno dobro.

Nakon što se nadivite zanimljivostima Imotske krajine, ne zaboravite isprobati i neke od delicija koje vam Imota nudi: postoji li bolji način da završite dan od janjca na ražnju uz svježe pečeni kruh ispod saća i čašu najboljeg vina iz imotskih podrum?