Nova akvizicija na medijskomm tržištu. RTL odlazi iz Hrvatske, a novi vlasnik RTL grupe je Central European Media Enterprises (CME)

Nova akvizicija na medijskomm tržištu. RTL odlazi iz Hrvatske, a novi vlasnik  RTL grupe je Central European Media Enterprises (CME)

RTL grupa danas je objavila kako je postigla sporazum s kompanijom Central European Media Enterprises (CME) o prodaji RTL-a Hrvatska. Transakcija podliježe regulatornim odobrenjima i očekuje se da će biti zatvorena u drugom tromjesečju 2022. godine, javlja rtl.hr.

Ukupna naknada koja se plaća pri zatvaranju iznosi 50 milijuna eura. Osim toga, RTL Grupa će imati koristi od tantijema na temelju dugoročnog ugovora o licenciranju žiga s CME-om. Dioničari RTL Grupe će imati koristi od novčanog prihoda u skladu s navedenom politikom dividendi. RTL Grupa bila je većinski dioničar RTL Hrvatska od njezina osnutka 2004. godine, a od srpnja 2015. u potpunom je vlasništvu tvrtke.

Elmar Heggen, COO i zamjenik predsjednika Uprave RTL Grupe, kaže: „Želimo se zahvaliti upravi i svim zaposlenicima RTL Croatia na učinku, strasti i predanosti. RTL Hrvatska je u proteklih 18 godina od prvog komercijalnog kanala u zemlji izrastao u zabavnu tvrtku s obitelji od osam TV kanala, digitalnih usluga i vlastite glazbene kuće. Novinarska ponuda RTL Hrvatska je i ostat će ključna za medijski pluralizam u zemlji.”

Elmar Heggen nastavlja: „Sa svojim jasnim regionalnim fokusom na Srednju i Istočnu Europu i svojom predanošću uređivačkoj neovisnosti i integritetu, CME je dobro opremljen za daljnji razvoj RTL-a Hrvatska. Prodaja je u skladu s našom strategijom konsolidacije i najboljom strateškom opcijom za RTL Hrvatsku, njegov predani tim i naše dioničare.”

Tri besplatna TV kanala RTL-a Hrvatska – RTL Televizija (obitelj, opći interes), RTL 2 (klasični filmovi, serije i sport) i RTL Kockica (djeca) – čine vodeću obitelj TV kanala u Hrvatskoj, koju nadopunjuju i plaćeni -TV kanali RTL Living, RTL Passion, RTL Crime i RTL Adria kao i RTL Croatia World, namjenski kanal za Hrvate koji žive u inozemstvu. Poslovna jedinica također upravlja streaming servisima Play i Play Premium, nekoliko digitalnih servisa i glazbenom etiketom RTL Music.

Za RTL Grupu, J.P. Morgan je bio transakcijski savjetnik, a Wolf Theiss kao pravni savjetnik za transakciju.

Imovina kompanije RTL-a je procijenjena da sadrži vrijednost od 50 milijuna eura. PPF Grupa je međunarodna investicijska grupa osnovana u Češkoj 1991, a Central European Media Enterprises Ltd. je nastala iste godine u Njemačkoj. CME su osnovali Ronald Lauder i Mark Palmer. Posjeduju i vode brojne platforme poput SVOD (usluga videa na zahtjev) ili VOYO, pišu 24sata.

Sveukupno njihove televizijske usluge dosežu i do 45 milijuna gledatelja, a vodeće su im u Bugarskoj, Sloveniji, Češkoj i Rumunjskoj.

Poslovanje PPF-a tijekom posljednjih 30 godina je poraslo te uključuje rad u 25 država diljem Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Državama su ponudili financijske, telekomunikacijske, medijske, strojarske i biotehnološke usluge, piše na službenoj stranici.

– U Hrvatsku ćemo se prvobitno fokusirati na stvaranje lokalnog sadržaja kao i na digitalizaciju – rekao je Didier Stiessel, glavni izvršni direktor CME-a za Republiku Češku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Tijekom 2017. godine CME su izvijestili kako su za 230 milijuna eura prodali svoje hrvatske i slovenske medije tvrtki Slovenia Broadband koja je podružnica United Groupa. Između ostalog, tu je bila i Nova TV.

– Zajednička operativna dobit deprecijacije i amortizacije (OIDBA) Nove Tv i POP TV-a iznosila je 13.8 milijuna dolara za 12 mjeseci – izvijestili su 2017. godine.

CME je krajem 2019. godine prodan vlasniku PPF-a, Petru Kellneru za 1.9 milijuna eura. Nažalost, Kellner je poginuo tragičnom smrću pada helikopterom na Aljasci 2021. godine.

Kellner je bio taj koji je započeo s osnutkom grupe PPF. Počeo je sa shemom privatizacija stotine državnih kompanija.

Sjedište grupe je u Nizozemskoj.

Prva sestrinska grupa je bila CETIN PPF. Četvrtina udjela je 2018. godine prodana mađarskom Telenoru, državnoj televiziji i telekomunikacijskoj kompaniji Antena Hungaria. U listopadu 2020. godine PPF je dobila odobrenje Europske komisije za akviziciju kompanije CME, piše Slobodna Evropa. Preuzeli su većinski dio.

Europska komisija odbacila je upozorenja civilnog društva da bi skora prodaja CME-a Kellnerovom PPF-u mogla pogoršati utjecaj na TV industriju u postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije tržišta.

Poginuo u padu helikoptera

Petr Kellner bio je najbogatiji čovjek u Češkoj, a poginuo je u ožujku 2021. godine s još četvero kad se na Aljasci srušio helikopter.

Njihov helikopter srušio se kod glečera Knik, blizu Anchoragea, a poginuli su još jedan turist, dvoje vodiča i pilot. Nesreću je preživio jedan čovjek. Kellner je bio čest gost u Kniku.

Bogatstvo je počeo stjecati za vrijeme  postkomunističkog razdoblja u Češkoj, a njegovo su bogatstvo, po Forbesu, procjenjivali na 17,5 milijardi dolara.

Devedesetih godina osnovao je s partnerima PPF kao investicijsku tvrtku kako bi sudjelovala u shemi privatizacije stotina državnih kompanija. Grupa PPF ulaže u niz grana od bankarstva i financijskog sektora preko biotehnologija, osiguranja, telekomunikacija, poljoprivrede, do nekretnina. PPF, sa sjedištem u Nizozemskoj, aktivna je u Europi, Rusiji, Aziji i Sjevernoj Americi.

.

Foto: Hina