Novaković je u ozbiljnom sukobu s Kuščevićem: Zašto ministar trivijalizira imovinske kartice

Novaković je u ozbiljnom sukobu s Kuščevićem: Zašto ministar trivijalizira imovinske kartice

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković gostovala je u N1 studiju uživo.

Ministar Kuščević rekao je da su to banalnosti i da nije važno je li netko upisao građevinu za roštilj ili stambeni prostor u imovinsku karticu. Kako gledate na te izjave ministra?

Što se tiče trivijalnosti imovinske kartice bili smo zapanjeni, jer je ona jedan od osnovnih antikorupcijskih alata, nikad nismo imali problema s imovinskim karticama, a godinama se bavimo time. Tražili smo od Tolušića i svih drugih da se popuni imovinska kartica zahvaljujući uputama. Imovinska kartica doista nije trivijalna, a problem je što ministar koji je nadležan za naše tijelo misli da je to trivijalno. Mi se ne bavimo brojanjem psećih kućica, a poanta nije da mi samo upozoravamo na nepravilnosti, jer onda svatko može predati praznu karticu i koja je, u tom slučaju, uloga povjerenstva?

Ministar tvrdi da s vama odlično surađuje, ali često se ogluši na vaše primjedbe.

Naše primjedbe o Zakonu o sprečavanju sukobu interesa nisu usvojene. Što se tiče suradnje ili naše informiranosti, ona doista ne postoji. Pritom je ono što je meni potpuno neprilično da ministar na početku izlaganja kaže da smo imali super suradnju i da se ja ne bih trebala osvrtati na zakon dok ga ne vidim. Sve njegova insinuacije idu u smjeru nezadovoljstva povjerenstva, a kaže da su stručnjaci zadovoljni prijedlogom zakona, a ja ne znam nijednog stručnjaka koji je zadovoljan. Taj zakon je bio na javnoj raspravi, a jasno se vidi da nijedna naša sugestija nije prihvaćena.