Novi trend u Dalmaciji: Roditelji se zadužuju da djeci plate pripreme za maturu u Zagrebu

Novi trend u Dalmaciji: Roditelji se zadužuju da djeci plate pripreme za maturu u  Zagrebu

Tjedan dana više zimskih praznika imalo je 35 maturanata Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske, ali ne zbog odmora, već priprema za državnu maturu i prijamne ispite na kojima su bili u Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o maturantima iz pet razreda u kojima ih je nedostajalo po sedmero, a kako nam je kazao ravnatelj škole Slavko Gudelj, problem je nastao jer agencije koje organiziraju pripreme nisu mislile na činjenicu da školarci iz Splitsko-dalmatinske županije imaju tjedan dana manje praznika nego u ostalim dijelovima Hrvatske pa bi bilo dobro kada bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja s agencijama usklađivalo termine za pripreme.

– Očito je postao trend odlaziti na pripreme u Zagreb i nemam ja ništa protiv toga, samo ih agencije trebaju organizirati za vrijeme praznika. Inače, naši se maturanti mogu pripremati za državnu maturu i u Makarskoj kod profesora koji daju individualne sate iz potrebnih predmeta s istim skriptama koje nude agencije, ali to je njihov izbor – izjavio je Gudelj.

U Makarskoj, inače, i Savjetovalište “Lanterna” već treću godinu za redom provodi besplatne pripreme za državnu maturu iz hrvatskog jezika. Psihologinja Sanja Puharić kaže kako će se pripreme realizirati kroz 72 sata, svake subote od 9 do 12 sati, do svibnja, u prostoriji Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića. No, to je, rekosmo, besplatna poduka, a nas danas zanima ona koja se plaća. Itekako plaća.

Istražili smo koje agencije ili ustanove organiziraju “pripremu za maturu”, i to u Zagrebu, koje predmete djeca uče, gdje su smještena i na koncu koliko roditelji plaćaju za pripreme. Kako smo doznali, većina makarskih maturanata za vrijeme zimskih praznika pripremala se u zagrebačkoj tvrtki “Pomak”, a kontaktirali smo i EdukaCentar Split i Zagreb te također zagrebački Trinom.

Pripreme traju 18 dana za vrijeme zimskih i proljetnih praznika i cijena im je oko 3000 kuna, a djeca se pripremaju za tri osnovna predmeta: hrvatski i engleski jezik te matematiku.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina