Novi zagrebački nadbiskup pred Plenkovićem i Jandrokovićem: Jesmo li postali narod sveopćeg kritizerstva i rušilačkog individualizma

Novi zagrebački nadbiskup pred Plenkovićem i Jandrokovićem: Jesmo li postali narod sveopćeg kritizerstva i rušilačkog individualizma

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji, podsjeća Hrvatski sabor.

“Dan državnosti je prilika je da se prisjetimo povijesnih trenutaka i postignuća naše domovine, ali i da se zahvalimo Bogu na daru slobode i neovisnosti koju uživamo, a koju su nam omogućili naši branitelji”, rekao je nadbiskup.

Osvrćući se na promjene koje su se dogodile od konstituiranja prvoga višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Kutleša je rekao da je država prošla teška razdoblja, od rata do pandemije i razornih potresa, ali se i upitao što se dogodilo s dušom hrvatskog naroda – “jesmo li narod zahvalnosti i brige za opće dobro ili narod sveopćeg kritizerstva i rušilačkog individualizma”, javlja N1.

zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša

Rekao je pritom da nezahvalnost svaku zajednicu vodi u sveopće kritizerstvo, malodušje i nazadovanje te u gubitak socijalnih krjeposti dok rušilački kritizerski stav, bez samokritičnosti i odgovornosti za izgovorenu javnu riječ potkopava povjerenje u institucije i pojedince.

Upozorio je također da stavljanje zarade na prvo mjesto u osobnim životima i u društvu vodi do “ekonomije isključivanja i nejednakosti”, poručivši da socijalno osjetljivo europsko društvo ne bi smjelo sebi dopustiti da problemi pojedinaca, socijalna ugroženost obitelji prestanu biti vijest.

Žurnom potrebom smatra da odgojno-obrazovni procesi postanu i da se razvijaju kao vrijednosni jer će, kako je rekao bez odgoja za te općeljudske, a istodobno i duboko kršćanske vrijednosti izgradnja pravednijega društva postati nemoguća.

Kutleša se dotakao i pitanja identiteta, upozorivši na razvodnjavanje značenja pojma braka, rastakanja obitelji i njezina zajedništva.

Rekao je pritom da se umjesto na zajedničkoj kršćanskoj baštini dublji temelj europskomu zajedništvu pokušalo pronaći u univerzalnim vrijednostima poput slobode, demokracije, solidarnosti i pravne države, s ciljem da se izgradi ‘Europu kao utvrdu prava i pravednosti’.”

No, Kutleša je ustvrdio da su svjedoci namjernoga razvodnjavanja značenja pojma braka, rastakanja obitelji i njezina zajedništva.

Upozorivši na depopulacijske trendove i izumiranje naroda rekao je da je to posljedica i mnogih izvanjskih razloga, ali možda najviše “mrtvoga ljudskoga duha, opijenoga sebičnošću”, zamjerivši što se mladima roditeljstvo predstavlja kao da oduzima, a ništa ne daje.

Na misi su u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepincasu bili su premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i drugi dužnosnici.

Foto: Hina