Novinar o prodaji plina za jedan cent: Ako Plenković želi biti transparentan, onda mora otkriti tko se okoristio

Novinar o prodaji plina za jedan cent: Ako Plenković želi biti transparentan, onda mora otkriti tko se okoristio

Tri dana nakon što su prve informacije o prodaji viškova plina isplivale na površinu još se uvijek prebacuje odgovornost između Ministarstva gospodarstva, HEP-a i drugih državnih institucija, a Vlada izbjegava dati jasan odgovor, rekao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

“To nam pokazuje da je cijeli sektor u krizi. Prije godinu dana imali smo situaciju da plina nije bilo, skladište je bilo prazno. Da bismo ga napunili, plin koji je HEP prodavao po 40-ak eura kupovao je po 150.

Danas plina ima, ali je skladište puno, pa plin koji HEP kupuje po 47 eura prodaje i po taj jedan eurocent. Tu vidimo da je situacija apsurdna, pogotovo ako uzmemo u obzir tvrdnje iz HEP-a da su sve radili po važećoj regulativi – onda je tu pitanje i odgovornosti Ministarstva gospodarstva.

Scenarij da se plin prodaje zato što ga vlasnik nije uspio niti prodati, niti potrošiti, niti skladištiti je apsurdan i nevjerojatan“, dodao je Biočina.

“Zamislite situaciju da se vozite cestom prema provaliji, postoji prometni znak koji kaže da je to obavezan smjer. Hoćete li nastaviti ravno ili skrenuti pitanje je i za HEP i za državne institucije.

Ako nisu vidjeli provaliju ispred sebe, zašto nisu – a ako jesu, zašto nisu skrenuli?” upitao je reporter Marko Biočina.

Reporter je kazao da bi građani trebali znati tko se okoristio poslovnom politikom HEP-a, koji upravlja novcem građana, ako bi Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću bilo u interesu “da pobiju tvrdnje oporbe i da pokažu transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim sredstvima”.

Ti podaci postoje i imaju ih državna tijela, Plinacro i HROTE. “Oni kažu da nemaju zakonsko pravo objaviti ih, a bilo bi važno da se dozna tko je to. Na svakom kilovatsatu HEP-ova viška plina koji je prodan za jedan eurocent netko je zaradio otprilike 30-ak eura”, objasnio je.

Prošle je godine HEP ostvario gubitak od 5,7 milijardi kuna, u najvećoj mjeri zato što je štitio potrošače od rasta cijena. Nakon aktualne afere, dodaje Biočina, nameće se pitanje je li gubitak mogao biti manji.

“Ako je mogao biti manji, koliko je mogao biti manji i je li netko zaradio zato što je on bio takav? To su sva legitimna pitanja koja se sad otvaraju i zato bi bilo važno da se svi podaci objave”, zaključio je reporter.

Na slici: Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i premijer Andrej Plenković

Foto: Hina