Bernardić ironično o Plenkovićevim ambicijama i njegovoj Vladi: Kadrovsku politiku mu kroje HNS i Pupovac

Bernardić ironično o Plenkovićevim ambicijama i njegovoj Vladi: Kadrovsku politiku mu kroje HNS i Pupovac

Zahtjev SDP-a za izglasavanje nepovjerenja ministru Lovri Kuščeviću, doveo je do toga da je premijer Andrej Plenković najavio »svojevrsnu rekonstrukciju« Vlade. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić smatra da je to izravna posljedica njihove inicijative, piše Novi list.

– Da nismo tražili Kuščevićev odlazak, još bi trajali koalicijski sastanci na kojima bi se raspravljalo o tome treba li on ostati u Vladi ili ne. Pokušali bi ga spasiti, a sjetite se da su ministri iz SDP-ove vlade poput Mirele Holy odlazili čak i zbog krivo poslanog e-maila. To je razlika između njih i nas – odgovornost. Naravno, izuzetno važnu ulogu imali su mediji, koji su otkrili sve te Kuščevićeve afere. No, konačan razlog njegove smjene je ultimatum koji su Plenkoviću postavili njegovi koalicijski partneri SDSS i HNS, rekao bi Kuščević, stranke od 2,5 posto. Eto, predsjedniku Vlade moralnu je lekciju održao HNS, stranka poznata po amoralnim radnjama, koja je izdala svoje birače.

Da, ali dok je HNS tražio Kuščevićevo micanje iz Vlade, on se ipak nekako održavao. No, čim je zagalamio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Kuščević je preko vikenda bio gotov.

– Zato i govorim o ultimatumu SDSS-a i HNS-a, koji su zajedno Plenkovića stjerali u kut. Premijer sada vuče potez očajnika, priča o rekonstrukciji Vlade zato što su mu propali planovi za bijeg u Bruxelles. Njemu je pozicija premijera tek jedna crtica u životopisu pomoću koje se pokušava lansirati na što veći položaj u Europskoj uniji. Hrvatska, međutim, treba političare kojima će na prvom mjestu biti interesi građana i zemlje, a ne njihove karijere i materijalno bogaćenje.

Ali, možda ste vi svojim prijedlogom Kuščevićevog opoziva zapravo pomogli Plenkoviću. Jer, ako napravi tu rekonstrukciju na način koji će dobro odjeknuti u javnosti, izbaci iz Vlade nekoliko ministara kojima se pripisuje razne nečasne stvari, možda će popraviti percepciju o sebi, a HDZ-ov bi rejting, sukladno tome, mogao porasti.

– Ovu se Vladu ne može popraviti nikakvim rekonstrukcijama. Dugo sam mislio da je nemoguće da bi neka Vlada bila korumpiranija čak od one Sanaderove, ali ispalo je da ju je Plenkovićeva u tome nadmašila. Njihov mandat traje već skoro tri godine, tijekom kojih smo svjedočili samo korupcijskim aferama, i godinu dana prije parlamentarnih izbora ta je rekonstrukcija, kažem, potez očajnika. Zbog sadašnje političke kaljuže, u kojoj saborski zastupnici izdaju birače i pretrčavaju vladajućima, a ljudi, posebno mladi, odlaze iz Hrvatske, jedino bi pravedno rješenje bilo raspisivanje prijevremenih izbora. Da su Plenkoviću važni interesi građana i Hrvatske, on bi svoj mandat vratio narodu.

U kojoj su fazi vaši odnosi sa Zlatkom Komadinom, jeste li sada saveznici ili protivnici?

– O Zlatku mogu reći sve najbolje. On je moj drug i istinski socijaldemokrat. Imam s njim redovnu komunikaciju.

Komadina se izrazito protivio tome da Milanović bude predsjednički kandidat SDP-a, nerijetko je javno o tome govorio.

– Nisam vidio to njegovo protivljenje.

Možda zato što je bojkotirao sjednicu Predsjedništva SDP-a na kojoj ste predložili Milanovića.

– Zlatko Komadina je vjerojatno imao određene rezerve prema Milanoviću, ali Zlatko Komadina nebrojeno je puta dokazao da mu je interes SDP-a ispred svega.

Ako je interes SDP-a bio da vam Milanović bude predsjednički kandidat, kako to da Komadina, za razliku od vas, to nije prepoznao?

– Niste, ako se ne varam, sada od njega čuli ništa protiv Milanovićeve kandidature. Ali, najbolje je da o svemu pitate samog Zlatka Komadinu.
Blaže kazne suspendiranim članovima Predsjedništva

Četvorica članova Predsjedništva su vam pod suspenzijom, koliko će im ona još trajati?

– Posljednji izbori pokazali su da je zajedništvo SDP-a put do uspjeha. Stranački kolege i brojni sipmatizeri dali su velik doprinos našoj kampanji i sudjelovali u rezultatu koji smo postigli. I suspedirani članovi Predsjedništva odgovorno su se ponašali i na moj prijedlog razgovarat ćemo na tijelima stranke o ublažavanju njihovih kazni.

Foto: Daniel Kasap/Hina