Novosti optužile Vladu Andreja Plenkovića da kroz projekt Igora Vukića financira “fašistički revizionizam”

Novosti optužile Vladu Andreja Plenkovića da kroz projekt Igora Vukića financira “fašistički revizionizam”

Portal Novosti, glasilo Srpskog narodnog vijeća blisko Miloradu Pupovcu objavilo je natječajnu dokumentaciju po kojoj je Ministarstvo hrvatskih branitelja dodijelilo 80 tisuća kuna Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, kojeg Novosti nazivaju “proustaškim” i “revizionističkim”.

“Iz svega navedenog razvidno je da hrvatska vlada svjesno i namjerno financira fašistički revizionizam”, zaključuju Novosti.

Podatak je i prije poznat javnosti. U siječnju 2018. Jutarnji list je pozvao Andreja Plenkovića da ukine odliku ministarstva branitelja o financiranju društva.

Novosti optužuju Tomu Medveda i Ministarstvo branitelja da financiranjem istraživanja žrtava koncentracijskog logora Jasenovac sudjeluju u “normalizaciju fašizma u javnom prostoru.” Ključnu ulogu dodjeluju Igoru Vukiću, tajniku Društva, koji je medijski najeksponiraniji član društva.

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac zastupa tezu da Jasenovac nije bio logor smrti, već da je bio koncentracijski logor za internaciju neprijatelja režima NDH.

“Za vrijeme jugoslavenskog režima javno se nije smjelo ni posumnjati u činjenice koje su tada vladale kao opće mišljenje i stav tadašnje Vlade prema logoru u Jasenovcu. Tako da su medijima ruke u potpunosti bile vezane kada je ova tematika u pitanju. Danas, mediji mogu prenijeti jasnu sliku onog što se stvarno zbivalo u trostrukom logoru Jasenovac te medijska tišina nije uvjetovana režimom demokracije u RH. Samim time, dozvoljeno je sumnjati u činjenice i kontroverzne podatke koji se u javnosti pojavljuju vezano za stradalnike i sudionike Drugog svjetskog rata kroz trostruki logor Jasenovac”, piše u natječajnoj dokumentaciji na temelju koje je društvo dobilo sredstva.

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac novac je zatražilo “za pretragu 145 kutija arhivskih dokumenata Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, u kojima se nalaze i iskazi zatočenika logora u Jasenovcu. U prvom natječaju iz 2017. godine najavili su da će njihovo istraživanje dovesti do publiciranja knjige, dokumentarca, najmanje 15 medijskih objava i obilježavanja nekoliko prigodnih datuma, poput Dana sjećanja na holokaust 27. siječnja 2018. godine.”

Iz društva opovrgavaju navode da im je cilj rehabilitacija fašizma. Tvrde da će utvrđivanje istine o logoru smiriti društvene tenzije.

“Članovi Društva ističu da je njihov projekt ‘antifašistički nastrojen’ i da ciljaju ‘osudi fašizma i ostalih totalitarnih sustava’. Pišu da smjeraju ‘zaštiti digniteta žrtava i odavanje počasti patnjama’ koje su proživjele, jer se njihovi iskazi u današnjoj Hrvatskoj ‘ne uzimaju dovoljno ozbiljno’. Obećali su da će projekt dovesti do konačnog rješavanja ‘brojnih polemika u društvu i pravilnog informiranja javnosti temeljem empirijski provjerenih činjenica’. Rezultati će posljedično imati pozitivni utjecaj na novinare, političare, međunarodnu javnost, udruge antifašista i same stradalnike, ambiciozno su najavili”, pišu Novosti.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

 

Facebook Comments