NUTRICIONISTI POTVRDILI: Čaj u ovoj kombinaciji može biti opasan

NUTRICIONISTI POTVRDILI: Čaj u ovoj kombinaciji može biti opasan

Za mnoge ljude čaj je više od običnog napitka. Često je ispijanje čaja i smirujući ritual. No, kombinacija čaja s određenim namirnicama može imati negativan utjecaj na naše zdravlje. Čaj se najčešće spominje u pozitivnom kontekstu – kao zdrav i umirujući napitak u kojem uživamo. Ali jeste li se ikada zapitali može li vaša omiljena šalica čaja ometati apsorpciju hranjivih tvari? Ispostavilo se da neke naizgled bezopasne kombinacije čaja i hrane mogu dovesti do neočekivanih učinaka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: CRNO NA BIJELO: Cijene u Areni su bezobrazno visoke. A onda vam na sve to naplate “porez na budale”

Farmaceutkinja i nutricionistica, Deborah Grayson, upozorava da ispijanje čaja ili kave s namirnicama poput crvenog mesa ili zelenog povrća može smanjiti apsorpciju željeza. Željezo je neophodno za održavanje razine energije, jak imunološki sustav i prijenos kisika u tijelu.

Redovita konzumacija čaja ili kave uz obroke može spriječiti tijelo da apsorbira dovoljno željeza, što može dovesti do anemije, stanja koje karakterizira ozbiljan nedostatak željeza. Žene s redovitim menstrualnim ciklusom posebno su izložene riziku od anemije zbog povećanih potreba za željezom. Zato uz hranu bogatu željezom, poput crvenog mesa, špinata i brokule, izbjegavajte čaj.

Spojevi koji blokiraju željezo

Neki spojevi prisutni u čaju i kavi, poput polifenola i tanina, mogu ometati apsorpciju željeza. Polifenoli, koji se također nalaze u voću, povrću i začinima, mogu pomoći u smanjenju upale, ali također mogu ometati apsorpciju željeza. Tom učinku dodatno pridonose tanini kojih ima i u vinu, kao i oksalati, prenosi Krstarica.

Foto: Pixabay