Obiteljski liječnici poslali poruku Kolariću: Cijepiti ćemo samo izvan radnog vremena i izvan svojih ordinacija

Obiteljski liječnici poslali poruku Kolariću: Cijepiti ćemo samo izvan radnog vremena i izvan svojih ordinacija

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine upozorili su u utorak da su obiteljski liječnici u Zagrebu ogorčeni pozivom građanima na docjepljivanje u njihove ordinacije te su poručili da su spremni cijepiti samo izvan radnog vremena i izvan svojih ordinacija.

Obiteljski liječnici spremni su sudjelovati u cijepljenju, ali samo izvan radnog vremena i svojih ordinacija, izjavila je Hini predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić komentirajući obavijest u kojoj Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, kojeg vodi Branko Kolarić,  poziva građane na docjepljivanje protiv covida “prvenstveno kod nadležnog liječnika obiteljske medicine”.

“Grad Zagreb kontinuirano inzistira da se prvenstveno u našim ordinacijama provodi cijepljenje i takve obavijesti šalje medijima, bez ikakve konzultacije s našim udrugama i komorom”, ustvrdila je Ban Toskić, ocijenivši takvo ponašanje “apsolutno nekolegijalnim”, javlja Novi list.

Zagrebački zavod za javno zdravstvo, istaknula je, samostalno je odlučio svoj posao cijepljenja proslijediti obiteljskim liječnicima,  a sebe su proglasili “koordinatorima” i “nalogodavcima”.

“Licemjerno se ističe naša uloga, a s druge strane – nas se ništa ne pita”, kaže predsjednica KoHOM-a.

Navela je da je situacija u Hrvatskoj jako raznolika jer Ministarstvo zdravstva nije izdalo nikakve naputke. Kao primjere dobre prakse izdvojila je Primorsko- goransku i Splitsko- dalmatinsku županiju gdje se gotovo u cijelosti cijepi samo u zavodima za javno zdravstvo.

“Ne postoji nikakva odluka Ministarstva da bi obiteljski liječnici trebali provoditi cijepljenje”, rekla je Ban Toskić te dodala da je KoHOM prošloga tjedna poslao i službeni upit Ministarstvu o provođenju cijepljenja, no odgovor još nisu dobili.

Ordinacije nemaju gdje skladištiti sve vrste cjepiva

Ban Toskić podsjetila je da je u Zagrebu otvoreno šest punktova za cijepljenje. Na četiri punkta u domovima zdravlja ulaz je slobodan, bez naručivanja, a naručivanje je potrebno jedino u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj i u “Štamparu” na Mirogojskoj cesti.

“Oni su sebe ekskluzivno ogradili naručivanjem, a bez naručivanja se može doći u domove zdravlja”, prokomentirala je  Ban Toskić.

Građani se mogu sami naručiti preko weba, a mogu i preko ordinacija obiteljske medicine.

“Administriranje i organizacija cijepljenja u ovom je trenutku puno kompliciranija. Treba vidjeti jesu li ljudi preboljeli covid, kada i kako su se cijepili jer o tome ovisi vrsta cjepiva”, objasnila je Ban Toskić.

Napomenula je i da zavodi za javno zdravstvo u svojim hladnjacima imaju sve vrste cjepiva, za razliku od ordinacija koje ih nemaju gdje skladištiti.

“Mi smo u Zagrebu ogorčeni takvim postupanjem Zavoda za javno zdravstvo”, rekla je Ban Toskić te dodala da je, prema njezinim saznanjima, slična situacija i u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Foto: Hina