Odgođeno ročište: Hrvatski konzul otkrio tko plaća obranu optuženih Hrvata u Zambiji

Odgođeno ročište: Hrvatski konzul otkrio tko plaća obranu optuženih Hrvata u Zambiji

Odgođeno je sudsko ročište za četiri hrvatska para koja su uhićena u prosincu na aerodromu u Zambiji dok su pokušavali napustiti zemlju s djecom posvojenom iz DR Kongo.

Sud je odlučio da će nova ročišta biti održana 6. i 10. veljače, a uhićeni hrvatski državljani na sud su stigli s odvjetnikom i s hrvatskim konzulom iz Pretorije Dariom Klasićem, javlja Dnevnik.hr.

Zambijske vlasti uhitile su Hrvate zbog sumnje da su dokumenti o posvojenju djece iz Konga krivotvoreni. Oni odbacuju optužbe, a sud bi trebao saslušati i neke od bioloških roditelja djece.

Prema nekim informacijama, danas bi hrvatski parovi mogli biti pušteni iz pritvora.

Nakon odgode ročišta, kratku izjavu je dao Dario Klasić, konzul iz Pretorije. “Sudsko ročište je odgođeno zbog odsutnosti suca. Kolike su šanse da Hrvati izađu danas? Na zadnjem ročištu 12. prosinca upoznati ste da je sud naložio četiri uvjeta za izlazak iz pritvora uhićenih. Samo ispunjavanje uvjeta se odužilo. Sva četiri uvjeta ispunjena su u petak poslijepodne. Tada je sud izdao rješenje, odnosno odluku, kojom se dopušta da se brane sa slobode. Ta odluka se sada mora dostaviti u službu nadležnu za imigraciju. To je dostavljeno već danas ujutro. Ta odluka je podloga, preduvjet da bi oni mogli regulirati boravište.

Očekujemo da će se tijekom današnjeg dana postupati po tom zahtjevu. Bojim se da je nezahvalno davati bilo kakvo mišljenje, hoće li oni biti danas pušteni da se brane sa slobode, ili će to biti sutra ili će to potrajati još koji dan”, rekao je Klasić u izjavi za novinare u Zambiji nakon ročišta. 

Govorio je i o stanju u zatvoru. “Stanje u zatvoru je ispod bilo kakvog standarda kojeg mi u Europi možemo zamisliti. Zambija nema posebni infrastrukturni objekt za prihvat stranaca. Hrvatski državljani bili su smješteni u pritvornoj jedinici. Muškarci su od početka bili odvojeni od žena, ali tijekom dana mogli su se nakratko susresti. Ograničeno na 15 do 20-ak minuta. Oni nisu u ćelijama”, rekao je i dodao da su zatvori prenapučeni i da ima više zatvorenika nego što objekt ima kapaciteta. 

“Nije uobičajeno da su pritvorenici, tj. oni koji čekaju suđenje, zajedno s osuđenicima”, kazao je. 

O mogućem zahtjevu za izručenje Hrvatima Hrvatskoj, pa da im se sudi u našoj zemlji, kaže: “Postoje mogućnosti neću reći, izručenja, već ustupanja i preuzimanja kaznenog postupka, no u ovom trenutku ne možemo o tome govoriti u ovom stadiju postupka. Da bi do takvog nečega došlo, treba biti ispunjen čitav niz uvjeta. Moje mišljenje, je da se to ne može dogoditi na prijedlog Hrvatske, već bi to trebala predložiti Zambija. Samo ustupanje je vrlo kompleksno. Svjesni ste da se ovdje primjenjuje anglosaksonsko pravo, da to u njihovom pravnom sustavu nije uobičajeno”. 

Kazao je i da je naše Ministarstvo vanjskih poslova napravilo sve što je u njihovoj mogućnosti. Kaže i da se ne smiju miješati u pravni postupak države Zambije. 

“Financijske troškove snose obitelji osumnjičenih”, otkrio je.