Odlazak moćnika: Ministar Filipović otkrio kakva je sudbina smijenjenog Barbarića i hoće li uzeti otpremninu

Odlazak moćnika: Ministar Filipović otkrio kakva je sudbina smijenjenog Barbarića i hoće li uzeti otpremninu

Nadzorni odbor HEP-a ovoga bi tjedna trebao razriješiti dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića i imenovati njegova nasljednika. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nije želio govoriti o imenima jer konzultacije još traju, no rekao je da Barbarić, prema njegovim informacijama, ostaje u HEP-u.

– Nadzorni odbor će se sastati po tom pitanju, i riješit će se sve što je najavljeno. On ima prava po ugovoru, prema sadašnjim informacijama on će ostati raditi u HEP-u, prema tome neće uzeti otpremninu, rekao je ministar Filipović te dodao da Barbarić ima pravo na poziciju sukladno svojoj stručnoj spremi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Nezadovoljni gledatelj pisao HRT-u: Zašto “Kod vas doma” Brena može, a naš Thompson ne može? Je li reklamiranje Breninih čarapa bilo planirano ili je to voditeljica napravila “ispod žita”

Na pitanje hoće li se razmatrati Barbarićev položaj u HDZ-u, Filipović je odgovorio da još nije obavio razgovore s kolegama o tom pitanju. Izvijestio je da je jutros održana glavna Skupština HEP-a, gdje je on potvrdio članove Nadzornog odbora, koji će se sastati sljedećih dana, javlja HRT.


Na pitanje  je li za njega apsolvirana afera “plin za cent”, rekao je da je o toj situaciji detaljno i iscrpno govorio u sedmom mjesecu prošle godine, tijekom sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo, te da na tu temu nema više ništa dodati.


Kada je riječ o mogućoj dokapitalizaciji HEP-a odnosno obeštećenju za štete koje su nastale s obzirom na različite cijene – tržišne i one po kojima je HEP morao prodavati energiju, istaknuo je da Vlada čvrsto stoji uz HEP.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izrazio je spremnost pomoći Gradu Zagrebu u rješavanju problema otpada nakon nesreće na Jakuševcu, ali i naglasio da je za gospodarenje otpadom odgovorna gradska vlast te da im mora prezentirati što i kako misle raditi. 

–  Gradonačelniku su uvijek moja vrata otvorena, mi smo spremni razgovarati o svim temama. Međutim, oni moraju odraditi svoj dio posla. Meni je strašno žao što je jedan naš građanin teško ozlijeđen prije par dana. Nadam se da će se čim prije oporaviti. Međutim, da se takve stvari ne bi događale, grad Zagreba mora odraditi sve ono što treba odraditi, što zakon kaže, rekao je Filipović.

Napomenuo je da im iz Grada do danas nisu prezentirali ono što su učinili svi drugi gradovi koji imaju centar za gospodarenje otpadom, odnosno projekt što i kako misle raditi.

– To je nekakav preduvjet da im pomognemo, dodao je Filipović u izjavi novinarima na marginama konferencije “Zelena energija – Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Poznati novinar o povratku Marka Livaje u reprezentaciju: Pitanje je želi li to Zlatko Dalić. Podsjetio je na Livajinu “izdaju”Upitan je li netko odgovoran što su radnici Čistoće poslani na klizište na Jakuševcu na kojem je prije tri tjedan bio veliki odron, Filipović je rekao kako bi na to pitanje trebao odgovoriti zagrebački gradonačelnik.

– Naravno da postoje odgovorni ljudi, svako poduzeće i jedinica lokalne samouprave ih ima, kao što za HEP pitate mene, rekao je Filipović izrazivši nadu da se takvo što više neće događati. Ako je bilo propusta zna se koje su institucije koje to trebaju utvrditi i ako je netko napravio nešto što ne treba zna se koja je linija odgovornosti, smatra ministar.

Foto: Hina