ODLAZAK S POLITIČKE SCENE: Evo koliku će mirovinu imati Angela Merkel

ODLAZAK S POLITIČKE SCENE: Evo koliku će mirovinu imati Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel primat će mirovinu od oko 15 tisuća eura, pokazuje izračun njemačke udruge poreznih obveznika.

Šezdesetsedmogodišnja Merkel povlači se iz političkog života nakon parlamentarnih izbora u rujnu. Mirovina je izračunata na temelju plaća koje je primala kao zastupnica u saveznom parlamentu, savezna ministrica i kancelarka, javlja Tportal.

Kao svi bivši kancelari i predsjednici države, Merkel će imati pravo na službeni ured.Država će joj također plačati tajnika ureda, dvoje asistenata, daktilografa i vozača.

Angela Merkel je neprestano kancelarka Njemačke od 2005., a 2018. se povukla s čelnog mjesta Kršćansko demokratske unije (CDU) i objavila da se neće natjecati za peti kancelarski mandat. U srpnju je izjavila da se nakon odlaska s dužnosti planira dobro odmoriti i razmisliti što je to što je zapravo zanima.

Za to nije imala vremena u 16 godina na dužnosti kancelarke, rekla je.

“I onda ću možda pokušati nešto čitati, pa će mi se oči sklapati jer sam umorna, pa ću malo odspavati i zatim ću vidjeti”, rekla je.

Dodala je da joj neće nedostajati vrijeme u kojem je stalno donosila odluke, iako će ta navika vjerojatno značiti da će joj se glavnom neprestance vrtjeti misli što sve mora učiniti.

“A onda ću se vrlo brzo sjetiti da to sada radi netko drugi. I mislim da će mi se to biti jako drago”, rekla je Merkel.

Foto: Hina