Odlazi jer je htio izvršiti pritisak na Ustavni sud: Šef Raiffeisen banke Mueller podnio ostavku

Odlazi jer je htio izvršiti pritisak na Ustavni sud: Šef Raiffeisen banke Mueller podnio ostavku

Predsjednik Uprave Raiffeisen banke u Hrvatskoj podnio je poslijepodne ostavku na to mjesto.

“Svjestan sam snažnog negativnog dojma koji je nastao oko Raiffeisen banke i njezinog menadžmenta te naglašavam kako predmetni dokument ni na koji način ne odražava namjeru menadžmenta Banke. Kao profesionalni menadžer, odlučio sam odstupiti sa svoje pozicije kako bih spriječio daljnju reputacijsku štetu banci”, ustvrdio je Müller.

“Prihvatio sam ostavku Michaela Müllera kao znak njegovog odgovornog stava, te mu se zahvaljujem na dugogodišnjem radu i doprinosu Raiffeisen banci i RBI grupaciji. Naglasio bih kako se RBI i Raiffeisen banka zalažu za zakonitost, visoke etičke standarde i povjerenje”, izjavio je Andreas Gschwenter, predsjednik Nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d. i član Uprave matične banke Raiffeisen Bank International (RBI).

U ovom prijelaznom razdoblju, Liana Keserić, iskusna članica tima Uprave Raiffeisen banke bit će vršiteljica dužnosti predsjednika Uprave Banke, po odobrenju Hrvatske narodne banke, poručili su iz RBA.

Ostavka Michaela Georga Muellera dolazi nakon otkrića Indexa da je RBA u oglasu tražila PR agenciju koja bi, među ostalima, trebala vršiti pritisak na Ustavni sud.

U pozivu za odabir PR agencije od strane Raiffeisen Banke, u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, stoji kako je jedan od zadataka te agencije i “vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj.

Nakon te objave uslijedile su brojne negativne reakcije. Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da je neugodno iznenađen tim postupkom i najavio je nadzor HNB-a.

Udruga Franak pozvala je DORH da se odmah pozabavi poslovanjem RBA banke u Hrvatskoj.

Foto: Fehim Demir/Hina