Održan znanstveni skup: Priziv savjesti zdravstvenih djelatnika

Održan znanstveni skup: Priziv savjesti zdravstvenih djelatnika

Prije više od desetak godina, na inicijativu Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a, krenulo se s obilježavanjem Međunarodnoga dana priziva savjesti 15. svibnja, najprije organizacijom predavanja na temu priziva savjesti u okviru Sekcije, što je postalo tradicijom. Nakon nekoliko godina HKLD je počeo uoči 15. svibnja ili na sam Dan priziva savjesti organizirati interdisciplinarni okrugli stol na kojemu su sudjelovali različiti predstavnici medicinske, teološke i pravne struke. Ove godine obilježavanje Međunarodnoga dana priziva savjesti u okviru HKLD-a preraslo je u znanstveni skup u suorganizaciji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Splitu koji je okupio i proširio dijalog između zdravstvenih djelatnika i ostalih stručnjaka iz područja medicinskih, pravnih i teoloških znanosti, ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva (Bosna i Hercegovina, Švedska), javlja Hrvatsko katoličko liječničko društvo.

Govor o prizivu savjesti svakim danom postaje sve aktualniji i potrebniji u svakodnevnom životu, osobito nas zdravstvenih djelatnika. Stoga možemo zaključiti kako je priziv savjesti čin vjernosti samome sebi i vlastitom uvjerenju, oblik građanske odgovornosti i vjerničke hrabrosti u aktivnom zalaganju za veće dobro i autentičan način svjedočenja vrijednosti osobne slobode. Međunarodni simpozij uspješno je približio i obrazložio susretanje s objekcijom savjesti kod bioetičkih, ideoloških, povijesnih, filozofskih i vjerskih stajališta.

Pokazao je primjere u kojima se moralna odgovornost te očuvanje svjesnog opredjeljenja prizivom savjesti temelji na kodeksima medicinske etike i deontologije, zdravstvenim zakonima te ostalim međunarodnim bio-pravnim dokumentima.

Priziv savjesti je povijesna konstanta i ozbiljno nastojanje da se očuvaju ljudske vrednote, vlastito dostojanstvo i dostojanstvo vlastite savjesti. Važno je istaknuti potrebu na koji način odgajati savjest kako bi bila pravi kriterij donošenja odluka pri čemu je moralni nauk Katoličke crkve okosnica u izgradnji savjesti.

Velika zasluga za održavanje ovoga uspješnoga Simpozija ide svim članovima Znanstvenoga i Organizacijskog odbora, a osobito prof. dr. sc. don Ivanu Bodrožiću, predstavniku KBF-a u Splitu i duhovniku HKLD-a.

Foto: HKLD