Oglasila se sutkinja kojoj su zapalili automobil: U šoku sam

Oglasila se sutkinja kojoj su zapalili automobil: U šoku sam

U središtu Osijeka jutros oko 6 sati izgorio je automobil u vlasništvu sutkinje osječkog Županijskog suda Vlaste Šimenić-Kovač. Riječ je o sutkinji koja je proteklih nekoliko godina vodila niz u javnosti vrlo eksponiranih sudskih postupaka. Spremno je stala ispred kamera HRT-a i dala izjavu.

– Ja sudim 22 godine i kroz to vrijeme naravno da se uvijek jednoj strani zamjeriš i uvijek postoji neka takva mogućnost. Međutim, opet ću reći, ja takvih saznanja nemam, ni posrednih niti neposrednih. Činjenica je da sam u šoku. Jer probuditi se na Uskršnje jutro i da vidiš da ti gori auto i čuješ eksplozije ispod prozora zaista je šokantno, rekla je za HRT sutkinja Županijskog suda u Osijeku Vlasta Šimenić Kovač.

– Međutim, moram reći, iznenađena nisam jer, s obzirom na događanja koja su se zadnje vrijeme provlačila po medijima, obzirom na općepoznate činjenice vezano za probleme kod nas na sudu i s tim u vezi, moram reći da je opće mnijenje da su suci korumpirani, da suci nisu dobri, da se suci ponašaju na način na koji se suci ne bi trebali ponašati. Ja smatram da, s obzirom na određene anomalije koje postoje, postoje dakle svagdje, u svakom segmentu društva i da zbog toga stvari ne treba generalizirati. Većina nas radi pošteno i odgovorno svoj posao. Ja bih jedino apelirala da mi kao suci ne trpimo nikakvu zaštitu, da smo vrlo izloženi, na kraju vidite na kraju i ovo što se danas dogodilo, to govori, dodala je.

Na pitanje što očekuje od države kada je zaštita sudstva i sudaca u pitanju rekla je kako očekuje da se država počne brinuti o njima.

– Očekujem da se počne brinuti o svojim sucima, odnosno o osobama koje je država imenovala da stupe na ovu dužnost i da donose presude u ime Republike Hrvatske, istaknula je.

Tko je prvi zapazio požar?

– Prvo je zapazila požar, ustvari čula je moja kćerka koja je gore bila u sobi. Čula je da se nešto događa. I onda je vrlo brzo čula, bilo je to nekih, ne znam jesu li to eksplozije ili nešto. Uglavnom nakon toga je suknuo dim gore i vatra tako da smo mislili da će i stan zahvatiti u prvom momentu, ispričala je sutkinja Vlasta Šimenić Kovač.

Policija je ujutro malo iza 6 sati zaprimila dojavu da u središtu grada gori automobil. Požar, u kojem nije bilo ozlijeđenih osoba, ugasili su pripadnici osječke Javne vatrogasne postrojbe. Automobil je u potpunosti izgorio, a oštećeno je i vozilo koje je bilo parkirano uz njega.

Obavljenim očevidom utvrđeno je da je požar izazvan ljudskom radnjom, a policijski službenici provode kriminalističko istraživanje, kako bi se utvrdile sve okolnosti ovoga događaja, navode u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi.

– Automobil je bi kompletno u plamenu. Detalje ne znamo, nije na nama da to utvrđujemo. Pored je bio još jedan automobili pa smo ga hladili da se ne zapali. Također automobil koji je izgorio bio je jako blizu kuće na kojoj su velika drvena vrata pa smo i na to morali paziti da se ne zapali, rekao je Drago Pranjić, Javna profesionalna vatrogasna postrojba grada Osijeka.

U policiji nisu mogli komentirati napise po kojima zapaljeni osobni automobil u Ulici Lorenza Jagera u središtu Osijeka navodno pripada sutkinji osječkog Županijskog suda Vlasti Šimenić-Kovač, koja je vodila, uz ostalo, i suđenje u tzv. “aferi SMS”, u kojem je, u veljači 2020., bivši policijski informatičar Franjo Varga za sprječavanje dokazivanja, osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, na dvije godine zatvora.

Vargu se tada teretilo da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još tri okrivljenika za izvlačenje novca iz toga kluba, vodio pred osječkim Županijskim sudom, izradio lažnu SMS prepisku, između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća te tadašnje ravnateljice USKOK-a Tamare Laptoš. Po lažnoj SMS prepisci taj postupak pokrenut je isključivo s ciljem “pakiranja” Mamiću.

Vodila je i suđenje protiv šestoro okrivljenika optuženima za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču.

Foto: Screenshot/HRT