Oglasio se hrvatski veleposlanik u Beogradu: Zastava nije skinuta slučajno

Oglasio se hrvatski veleposlanik u Beogradu: Zastava nije skinuta slučajno

Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, povodom skidanja hrvatske zastave s rezidencije u Beogradu, kaže da se ozbiljnost tog incidenta sastoji u tome što on reflektira jedan dio atmosfere koja se nastavlja hraniti govorom mržnje, radikalizmom, prihvaćanjem nasilja kao prihvatljive norme. “Iskreno želim vjerovati da su to individualni postupci, ali čak i takvi oni odražavaju dio atmosfere u ovdašnjem javnom prostoru, možda po diplomatskim normama to ne bih smio govoriti, ali govorim to u najboljoj namjeri”, navodi veleposlanik i dodaje da zastava nije skinuta slučajno, “nije prošla skupina huligana koja se vraćala s piva i popela se na pet-šest metara visoku terasu”.

“Mi govorimo o zastavi, ali zapravo govorimo u Srbiji, o tome kako se društvo želi ovdje razvijati. U tom smislu, iskreno sam zahvalan Ministarstvu vanjskih poslova Srbije na izvanredno brzoj ili vrlo jasno formuliranoj reakciji, zahvalan sam policajcima koji su došli pred rezidenciju, gotovo da je njima bilo nelagodno što se to dogodilo”, kaže Biščević povodom najoštrije osude Ministarstva vanjskih poslova Srbije oko skidanja hrvatske zastave s rezidencije veleposlanika, javlja N1.

Ministarstvo je u priopćenju izrazilo nadu da “jedan nepromišljen i izolirani akt neće baciti sjenu na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog povjerenja i suradnje”.

Veleposlanik Hrvatske kaže da dugo prati srpsko-hrvatske odnose i “ako bih rekao da je razmak između tih incidenata sve duži, onda bi se moglo reći da intenzitet opada, no šalu na stranu, ozbiljnost ovog incidenta se sastoji u tome što on reflektira jedan dio atmosfere koja se nastavlja hraniti govorom mržnje, radikalizmom, prihvaćanjem nasilja kao prihvatljive norme. U posljednje vrijeme imali smo prijetnje rukovodstvu Hrvatskog narodnog vijeća u Subotici, sad ova zastava”.

Podsjeća da se incident dogodio u njegovoj rezidenciji koja ima video nadzor, ali nema osiguranje.

“Prema prvim policijskim nalazima to se dogodilo prekjučer oko četiri ujutro. Nije ugodno kad saznate da vam se neko penjao po terasi, čupao postolje zastave i bacio je poslije u kontejner”, navodi veleposlanik i izražava nadu da će počinitelji biti pronađeni.

Na pitanje što misli zašto se to sad dogodilo, kaže da ne bi ni mogao niti htio spekulirati, ali da i vrijeme i način izvršenja ukazuju da je za to trebala velika namjera i neka vrsta priprema.

“Nije se slučajno dogodilo, nije prošla skupina huligana koja se vraćala s piva i popela se na pet-šest metara visoku terasu”, navodi veleposlanik.

Foto: Hina