Okršaj Raspudića i Plenkovića: Što se dogodilo 2011. godine?

Okršaj Raspudića i Plenkovića: Što se dogodilo 2011. godine?

Nino Raspudić govorio je o “bezglavom” uvođenju eura. Postavit ću vam pitanje na koje ćete nam sigurno dati odgovor: “Predsjedniče Vlade, koliko je sati”, rekao je.

Što se tiče vašeg doprinosa razvoju sjećam se iz 2011. kad smo radili na pripremi Hrvatske na referendum za članstvo u EU-a. Došli ste u Ministarstvo vanjskih poslova da ćete vi i još dvojica biti broker i organizator javne rasprave. Shvatio sam tad vaše ambicije. Netko tko ne postoji dođe pred sam moment refernduma s idejom da bi bio organizator javne rasprave, da se čuju glasovi za i kontra. Koliko pretenciozan moraš biti, doći u Ministarstvo nekome tko je cijelu karijeru proveo na toj temi, i reći – sad bih ja bio moderator. Meni se to učinilo nevjerojatnim, ali sam onda shvatio s kim imam posla”, rekao je Andrej Plenković i dodao:

“Takva pretencioznost se reflektira u svemu što ste radili na HDZ-ovoj Akademiji i tamo uzimali pare. Onda ste postali Milanovićev fan pa ste sad polumostovac. Ne znam u biti što ste. I vi dovodite u pitanje strateška postignuća Vlade koja će biti generacijska ostavština. Vaš antieuropski stav reflektirao se i na pitanju Rusija-Ukrajina, očito i na Schengenu. Gdje bi vi to nas odveli? Koja je vaša alternativa? Dajte nas prosvijetlite.”

Raspudić je iskoristio vrijeme za odgovor i rekao:

“Ne samo da ste sve rekli, nego i više od onoga što sam očekivao. Mogu shvatiti da vam je 2011. kao ćatu nakon vođenja katastrofalne kampanje Mate Granića, da vam je bilo šokantno da je došla skupina građana i organizirala skupinu tribina. To je europski način. Europa dijaloga. Cijeli europski put ljudi iz vašeg miljea su gurali dogmatski i zato EU sad treba spašavati od otuđenih birokrata kao što ste vi. Prije vas u HDZ-u je bilo nešto demokratičnosti pa su pozivali ljude da drže predavanja. Danas im možete složiti katekizam pa da uče napamet. Vaš trijumf se pretvorio u debakl.”

Foto: Hina